Criza din Ucraina redeschide linia Bârlad – Fălciu cu lungimea de peste 62 km din 15 martie
Criza umanitară din Ucraina redeschide liniile de cale ferată din România, scrie pe Facebook fostul secretar de stat în Ministerul Transporturilor, Covasnianu Adrian. În special infrastructura din zonele Moldova și Bucovina, la granițele cu Ucraina și Republica Moldova fiind utilizate din ce în ce mai mult. Acesta transmite o actualizare legată de numărul refugiaților și noutăți legate de noi redeschideri de linie.
Săptămâna aceasta în țară prin punctele vamale feroviare din Moldova (Vicșani-județul Suceava și Ungheni-județul Iași) au intrat încă 3.854 de refugiați din Ucraina!
În cele 𝟵 𝘇𝗶𝗹𝗲 de monitorizare a afluxului de refugiați pe sectorul feroviar au intrat în țară peste 𝟳.𝟰𝟬𝟬 de cetățeni din Ucraina!
Din discuțiile pe care le-am purtat cu CFR Călători, SRCF Iași și cu primarul de la Fălciu aflăm că pe 15 martie 2022 se va redeschide linia neinteroperabilă M603 (Bârlad-)Zorleni-Fălciu de 62,4 km lungime. Deja se lucrează la igienizarea liniei, se fac pregătiri pentru funcționarea sistemului feroviar în zonă pentru a primi afluxurile suplimentare de refugiați din 15 martie 2022.
Sper că vedem cu toții cât de important este sectorul feroviar în situații de siguranță, de securitate națională și de criză umanitară în ciuda faptului ca acest mod de transport nu s-a bucurat de o susținere a Statului Român!
M-am luptat în perioada ianuarie-septembrie 2021 în calitate de Secretar de Stat în Ministerul Transporturilor pentru a atrage fonduri în vederea modernizării căilor ferate din regiunea noastră chiar dacă nu am avut cea mai bună maturitate pe aceste proiecte!
Astfel, am inclus în PNRR pentru regiunea noastră investiții de peste 130 milioane de euro pentru eliminarea restricțiilor de viteză (Quick Wins) și modernizarea sistemului de transport (Centralizări Electronice și Electro-Dinamice).
Fac un apel la Guvernul României și Ministerul Transporturilor să promoveze și să accelereze cu prioritate investițiile din regiunea Moldova pentru a pregăti infrastructura în vederea gestionării fluxurilor de refugiați!
Soluțiile pentru implementarea rapidă a investițiilor din PNRR sunt următoarele :
➡1. Cadru legislativ flexibil și pro-activ: asumarea PNRR prin HG/Lege în Parlament (consens național)
➡2. Cadru strategic: declararea investițiilor din PNRR proiecte strategice, de interes național și de siguranță națională
➡3. Cadrul de implementare : gestionarea investițiilor la nivel de UIP (Unitate de Implementare a Proiectelor) regionale având ca rezultat o monitorizare și o avizare mai eficiente, mai rapide
➡4. Cadru operațional : realizarea de ședințe de progres săptămânale pentru a monitoriza progresul/stagnarea/regresul investițiilor
Foto&info: Covasnianu Adrian