Prima ramă Alstom Coradia începe să transporte călători din luna noiembrie. ARF anunță semnarea unui act adițional cu Alstom pentru circulația cu a treia ramă ce va fi livrată

Primul tren livrat de Alstom este preconizat să intre in circulația cu calatori in perioada noiembrie 2024 – decembrie 2025.

Prima ramă Alstom Coradia începe să transporte călători din luna noiembrie. ARF anunță semnarea unui act adițional cu Alstom pentru circulația cu a treia ramă ce va fi livrată

ARF transmite că în data de 30 septembrie 2024, a fost încheiat Actul Adițional nr.3, ce modifică prevederile contractului nr. RUIC 257/25.03.2022, aferent proiectului „Achiziționarea a 37 de rame electrice interregionale noi, denumite RE-IR și achiziționarea serviciilor de mentenanță și reparații necesare funcționării respectivelor trenuri”, între Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF), în calitate de Autoritate Contractantă, pe de o parte, și Alstom Ferroviaria S.p.A., în calitate de Furnizor, pe de altă parte.

Documentul în cauză modifică elementele legate de durata contractului si includerea unor clauze contractuale care să permită punerea, temporară, în funcțiune cu călători a RE-IR TS3 ce va fi livrata de Alstom și face obiectul CSP aprobat prin HG nr.1328/28.12.2023, în vederea circulației temporare cu călători pe calea ferată din România.

Astfel trenurile livrate de Alstom sunt preconizate a intra in circulația cu calatori, in baza livrării întregului lot de 37 de trenuri și obținerii autorizațiilor de tip și de introducere pe piața din România, in perioada noiembrie 2024 – decembrie 2025.

Serviciile de mentenanță vor fi prestate, pentru fiecare Produs, pe o durată de 15 ani începând cu data recepției fiecărei rame electrice. Termenele și duratele pot fi modificate conform prevederilor contractuale.

Valoarea totală a contractului de finanțare este de 1.708.996.863,41 lei, finanțarea fiind distribuită după cum urmează:
– 1.213.523.359,27 lei – valoarea eligibilă nerambursabilă din partea fondurilor( FEDR);
– 214.151.181,05 lei – bugetul propriu al beneficiarului;
– 281.322.323,09 lei – cheltuieli neeligibile, inclusiv TVA.

Rutele deservite de ramele electrice de lung parcurs sunt: București Nord – Constanța, București Nord – Brașov – Arad – Timișoara, București Nord – Brașov – Cluj, București Nord – Brașov – Deda – Cluj, București Nord – Brașov, București Nord – Iași, București Nord – Suceava, București Nord – Galați, București-Nord – Craiova – Târgu Jiu- Petroșani – Simeria, București Nord-Craiova-Timișoara-Arad, Cluj-Timișoara, Cluj-Suceava-Iași.

Proiectul este cofinanțat de Uniunea Europeană din Fondul de Coeziune, prin Programul Transport 2021-2027.

Foto: mobilitate.eu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *