PNRR cu modernizări la CFR Călători – 55 de locomotive EA, 139 de vagoane și 20 de LDH de manevră electrice
Zilele acestea a fost aprobat PNRR pentru România, urmând ca proiectele incluse să înceapă să fie finanțate cât mai repede, odată cu depunerea dosarelor și lansarea licitațiilor de implementare. Astfel, mobilitate.eu prezintă pe scurt proiectele de modernizare a materialului rulant CFR Călători, urmând ca pentru proiectele noi de achiziții să realizăm un material separat.
Astfel, cel mai mare lot de modernizări prevede realizarea a 55 de locomotive electrice modernizate, varianta de 160 km/h, ce vor fi echipate ulterior și cu ERTMS. În prezent CFR Călători deține 9 locomotive modernizate la Reloc în 2020-2021. În luna noiembrie a fost lasată licitația pentru un acord cadru pentru 23 de locomotive ce vor fi modernizate în același mod, dacă procedura va fi atribuită tot către Reloc Craiova. De asemenea, cel mai probabil se va merge pe același format de modernizare dacă și la următoarea licitație, va oferta doar Reloc Craiova.
Pe lângă cele 9 locomotive, ca parc modernizat, CFR Călători deține 29 de locomotive TSAM modernizate în 2007-2011 și 3 locomotive noi, Phoenix și Transmontana, achiziționate în anul 2010, toate acestea fiind modernizate și produse la Softronic Craiova.
La capitolul modernizări, în PNRR este inclusă modernizarea a 20 de locomotive LDH de manervă, care vor fi modernizate și convertite în locomotive electrice plug-in de manevră. Cel mai recent, CFR Călători a realizat reparații tip RR la mai multe locomotive LDH la Remarul Cluj Napoca.
În final, proiectul prevede finanțare pentru modernizarea a 139 vagoane, proiecte deja în derulare la CFR Călători, unde vor fi incluse cele 50 de vagoane AVA200 seria 21-90, pentru care a fost atribuită o procedură de modernizare, dar din lipsă de fonduri nu a fost finalizată. De asemenea, în procesul de modernizare ar mai putea intra și vagoanele 19/20-76, care au fost printre primele vagoane moderne ale CFR Călători, modernizate la Atelierele Grivița și Astra Arad. Deși s-a început echiparea acestora cu prize și instalații de climatizare, o parte din vagoane sunt retrase din circulație sau nu oferă condiții de călătorie optime pentru toate tipurile de sezon și toate duratele de parcurs. De asemenea, în lotul de 139 de vagoane ar putea fi incluse și vagoane dormitor/restaurant, unde CFR Călători are deficiente.
Rămâne de văzut cât de repede vor fi implementate și finanțate proiectele de către CFR Călători, principalul beneficiar al finanțărilor prin PNRR, companie ce are nevoie rapidă de o modernizare a materialului rulant, inclusiv cu material nou.
Foto: mobilitate.eu
Cumva alea 16 masini noi vor fi rezervate doar pentru traficul pana in Austria?
Cel mai probabil pentru internationalele de „coridor” 472/3, 346/7 si vitezele de Constanta.