Primăria Capitalei vrea să împrumute 300 de milioane de euro pentru cofinanțarea modernizării liniilor de tramvai și achiziției de tramvaie noi. Proiectul va fi discutat în CGMB
În ședința CGMB din 21 octombrie, urmează să fie discutat și votat proiectul de hotărâre privind aprobarea contractării unei/unor finanțări rambursabile externe în valoare de până la 300.000.000 euro, pentru finanțarea și/sau cofinanțarea obiectivelor de investiții de interes local ce vor beneficia de fonduri externe nerambursabile de la Uniunea Europeană în domeniul sistemului de termoficare, precum și în domeniul mobilității și modernizării transportului public de suprafață. Proiectul vizează suma de 75,6 milioane de euro pentru achiziția de tramvaie noi, la o medie de 2 milioane de euro pe tramvai, ar fi estimate 30-40 de tramvaie, în funcție de configurația acestora în completarea fondurilor nerambursabile necesare achiziției planificate de primărie pentru 250 de tramvaie noi.
Concluziile Studiului de oportunitate „Achizitionare tramvaie moderne necesare îmbunatatirii transportului public de calatori în Municipiul Bucuresti” pentru achizitionarea a 250 de tramvaie moderne, aprobat prin HCGMB nr. 196/29. 06.2023, obtinute în urma analizei optiunilor pentru îmbunatatirea sistemului de transport public din Bucuresti, completeaza masurile incluse în Planul Integrat de Calitate a Aerului Tn Municipiul Bucuresti 2018-2022 privind ameliorarea calitatii aerului. Ele pun în aplicare masurile din Planul de Mobilitate Urbana Durabila (PMUD) 2016-2030, elaborat pentru regiunea Bucuresti-llfov, care vizeaza reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera si a poluarii fonice, cresterea atractivitatii transportului public si, implicit, a numarului de utilizatori, precum si sporirea sigurantei si securitatii acestui sistem.
Studiul propune înnoirea flotei de vehicule prin achizitionarea a 250 de tramvaie moderne. Aceste achizitii sunt esentiale pentru îmbunatatirea calitatii aerului prin reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera si pentru cresterea calitatii transportului public în Bucuresti. Înnoirea flotei cu vehicule moderne si mai putin poluante este o prioritate pentru Bucuresti, avand în vedere nivelul ridicat de poluare cauzat de sectorul de transport, uzura actuala a flotei de tramvaie si numarul tot mai mare de defectiuni tehnice.
Utilizarea vehiculelor mai putin poluante în transportul public local va creste atractivitatea acestuia prin oferirea de conditii superioare pentru pasageri (vehicule moderne, cu podea joasa, 100% electrice, mai rapide, mai silentioase, cu facilitati STI – sisteme tehnice inteligente). De asemenea, achizitia este justificata de uzura actuala a flotei si de existenta infrastructurii necesare pentru aceste mijloace de transport. Avand în vedere starea tehnica degradata a utilajelor si a spatiilor tehnice a unor depouri din reteaua de transport public a regiunii Bucuresti – llfov este necesara începerea lucrarilor de modernizare ale acestora cu scopul eficientizarii proceselor tehnologice. Depourile Titan, Colentina, Bucurestii Noi vor fi modernizate si vor asigura capacitatea viitoare de garare. Pentru functionarea în conditii optime a noilor mijloace de transport propuse spre achizitie sunt necesare a fi realizate masuri complementare de reabilitare depouri tramvaie/mixte (Titan, Colentina si Bucurestii Noi) pentru asigurarea unei functionari eficiente a parcului de tramvaie si lucrari de Tntretinere, furnizarea de conditii optime pentru utilizarea eficienta si sigura a tramvaielor moderne.
Apoi, suma de 170 milioane de euro este alocată proiectelor de modernizare a 50 km de linie de tramvai, proiecte deja licitate și cu contracte semnate, aflate în pericol de a fi suspendate din cauza lipsei de fonduri. În prezent se lucrează doar pe traseul liniei 5, unde lucrările au fost sistate o perioadă din cauza lipsei alocării bugetare. De asemenea, se lucrează și pe scurtul tronson al liniei de tramvai de acces în depoul Titan, pe strada Nicolae Teclu.
Împrumutul rabursabil vine pentru a cofinanța proiectele locale de vor beneficia de fonduri nerambursabile obținute de la Uniunea Europeană. Proiectul mai prevede și suma de 34,4 milioane euro pentru reabilitarea sistemului de termoficare. Finanțarea vizează toate proiectele ce trebuie finalizate și prin POIM 2014-2020.
Foto: mobilitate.eu
De ce nu fonduri europene ca celelalte orase ?