Ultimul oraș fără tramvaie noi din România pregătește licitația pentru 20 de tramvaie. Ploieștiul ar putea fi modernizat de tramvaiele produse la Astra Arad la viitoarea licitație

Primăria Ploiești anunță lansarea procedurii de consultare a pieței în vederea lansării licitației pentru un lot de 20 de tramvaie, unidrecționale, cu podea total coborâtă, minim 3 uși duble și capacitatea de minim 150 de călători. În cazul participării și calificării, singurul producător de tramvaie noi din România, Astra Arad, ar putea bifa modernizarea unui nou oraș cu ultramodernele tramvaie Imperio sau Civitas care deja circulă în majoritatea orașelor cu tramvai din România, inclusiv în București, unde au fost livrate 100 de tramvaie Imperio Metropolitan, cu lungimea de 36 de metri.
Primăria Ploiești a depus eforturi pentru imbunatatirea calitatii aerului in sensul ca ploiestenii au fost incurajati sa-si schimbe obiceiurile de transport, orientandu-se spre folosirea bicicletei si a transportului in comun, in acest sens achizitionandu-se mijloace de transport noi nepoluante.
La nivelul Municipiului Ploiești infrastructura necesara transportului public cu tramvaie a fost reabilitata in totalitate prin implementarea proiectelor finantate prin POR 2007-2013, Axa 1 pe o lungime cale de rulare simpla de 9,08 Km (traseul 101) si 11,48 km (traseul 102). Un plan de reînnoire a flotei reprezintă un plan cheie având în vedere starea generala deficitara a flotei operate, în special a flotei de tramvaie, principalele probleme fiind date de vechimea mare a tramvaielor de peste 25 de ani, predispuse defecțiunilor în trafic. In plus nu oferă minimul de confort călătorilor, astfel încât transportul public să devină atractiv pentru categorii mai largi de utilizatori. Municipalitatea isi propune inlocuirea integrală a parcului de material rulant de pe rutele de transport public 101 și 102, in prima faza cu 15 de tramvaie noi acționate în curent alternativ.
Autoritatea contractanta intentioneaza sa prevada in documentatia de atribuire suplimentarea pretului contractului, fara organizarea unei proceduri competitive, prin incheierea unui act aditional, stabilind in acest sens in propunerea de contract o clauza de revizuire in conformitate cu prevederile art 221 alin (1) lit a) din Legea 98/2016. In baza acesti clauze vor putea fi achizitionate inca maxim 5 tramvaie.
Principalele aspecte ce vor fi supuse consultării includ aspecte tehnice, financiare și contractuale pentru planificarea procedurii de achiziție, precum:
a) Valoarea estimata pentru 20 de tramvaie. Pretul pentru achizitia va fi exprimat ferm, in lei fara TVA, fara interval de pret, luand in calcul modelul de tramvai propus de autoritatea contractanta conform descrierii din caietul de sarcini pus la dispozitie. Se va indica si pretul unitar al unui tramvai.
b) Perioada de livrare a celor 20 de tramvaie.
b.1) Pentru cele 15 tramvaie care vor face obiectul contractului, operatorul economic va indica termenul de livrare pentru primul tramvai, precum si pentru celelalte 14 tramvaie, prezentand si un grafic de livrare, care va include numarul de tramvaie ce pot fi livrate in fiecare luna. Termenele de livrare vor fi exprimate in numar de luni de la data emiterii ordinului de incepere pentru aceasta transa.
b.1) Pentru cele 5 tramvaie cu care poate fi suplimentat obiectul contractului, operatorul economic va indica termenele de livrare si va prezenta un grafic de livrare, care va include numarul de tramvaie ce pot fi livrate in fiecare luna. Termenele de livrare vor fi exprimate in numar de luni de la data emiterii ordinului de incepere pentru aceasta transa.
c) Specificatiile tehnice incluse in caietul de sarcini disponibil online pe site-ul SICAP.
Operatorii economici vor face propuneri cu privire la cerintele minime si criterial de atribuire din caietul de sarcini indicand capitolul in care se regaseste informatia respectiva, paragraful la care se refera, solicitarea de modificare / completare / clarificare a enuntului respectiv si va motiva propunerea sa din punct de vedere tehnic si/sau a legislatiei incidente. In situatia in care operatorul economic nu considera ca este necesar sa transmita observatii asupra cerintelor caietului de sarcini va mentiona acest lucru in propunerea sa.
Foto: mobilitate.eu