Palatul Cantacuzino va fi supus unui proces de consolidare, restaurare și amenajare
În legătură cu informațiile apărute în presă referitoare la starea de degradare a Palatului ‘Cantacuzino’ — Muzeul Național ‘George Enescu’, Ministerul Culturii și Identității Naționale face următoarele precizări: În luna martie 2017, Guvernul României a aprobat, prin HG, indicatorii tehnico-economici ai obiectivului de investiții ‘Consolidare, restaurare și amenajare a Muzeului Național ‘George Enescu’ — Palatul ‘Cantacuzino” și a anexei, ce compun ansamblul muzeal.
Conform procedurii, documentația aferentă proiectului ar fi trebuit transmisă spre avizare Consiliului Tehnico-Economic al Ministerului Culturii și Identității Naționale. Procesul de avizare a trenat până în prezent întrucât, la nivelul ministerului, nu a existat acest consiliu. Interpretări contradictorii ale regulamentelor în vigoare au blocat o lungă perioadă înființarea CTE dar, în această lună, conducerea ministerului a luat toate măsurile pentru ca această structură administrativă să se constituie în cel mai scurt timp posibil și astfel procedura de avizare să fie deblocată.
După obținerea avizului, MCIN va demara procedura de achiziție publică pentru atribuirea contractului de execuție a lucrărilor, care se vor desfășura pe o perioadă de 24 de luni după semnarea acestuia. Valoarea investiției este estimată la suma de 45,41 milioane de lei, inclusiv TVA. Finanțarea proiectului se va realiza atât din împrumutul acordat de Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE), cât și din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii și Identității Naționale, în limita sumelor aprobate anual cu această destinație.
Împrumutul acordat de Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei se derulează conform HG nr. 191/2007 pentru aprobarea Acordului-cadru de împrumut dintre România și BDCE, destinat finanțării Proiectului F/P 1562(2006) privind reabilitarea monumentelor istorice din România, cu completările ulterioare.
Clădirea va fi supusă unui amplu proces de cercetare și analizare, revizuire, restaurare și refacere a tuturor componentelor și detaliilor arhitecturale, de la soclul clădirii până la învelitoarea din tablă de zinc, la tâmplăria din lemn sau metal a ușilor și ferestrelor, la pardoseli și tencuieli.
Palatul ‘Cantacuzino’ a fost construit între anii 1898-1900, după proiectul arhitectului I.D. Berindey, împreună cu o serie de remarcabili colaboratori precum G.D. Mirea, Costin Petrescu, Arthur Verona, Nicolae Isidor Vermont pentru picturile monumentale, Frederick Stork și Emil Wilhelm Becker pentru sculpturi și Casa ‘Krieger’ din Paris pentru decorația interioară, tapiserii, candelabre, lămpi, vitralii etc.
Ministerul Culturii și Identității Naționale
Biroul Comunicare și Dialog Social
Foto: Wikipedia