Mobilitate.eu solicită STB SA și TPBI organizarea parcului de vehicule cu aer condiționat și podea coborâtă pentru deservirea eficientă în special în zilele de weekend

Mobilitate.eu solicită STB SA și TPBI organizarea parcului de vehicule cu aer condiționat și podea coborâtă pentru deservirea eficientă în special în zilele de weekend

Mobilitate.eu se implică permanent și monitorizează atât parcul circulant cât și deciziile autorităților, în cazul de față STB SA și TPBI, în organizarea acestuia pe trasee. STB SA a primit în ultimul an loturi mari de vehicule noi, fiind aproape livrate cele 100 de tramvaie Astra Imperio Metrpolitan, livrările fiind estimate să se încheie în luna iulie, iar cele 100 de troleibuze Solaris sunt deja aproape toate sosite, oficial 97 din 100, ceea ce înseamnă că și aici în luna iulie cel târziu, teoretic vor fi 100 active. Totuși, STB SA și TPBI încă nu reușesc să organizeze cum ar fi normal parcul circulant, în special în zilele de weekend dar și în contextul a cel puțin 3 luni cu temperaturi crescute. Mai mult, utilizarea eficientă a noilor vehicule ar aduce beneficii și pentru șoferii acestora, care pot beneficia de climatizare în posturile de conducere.

Astfel, în urma unei analize a traseelor și parcul circulant al STB SA, mobilitate.eu transmite atât pe cale oficială cât și în cadrul acestui material propunerea și solicitarea de reorganizare a parcului circulant pentru utilizarea eficientă a vehiculelor au aer condiționat, dar și cu podea coborâtă și parțial coborâtă în special pentru zilele de weekend și pentru perioada călduroasă care se anunță pentru cel puțin următoarele 3 luni. De asemeneea, în contextul reducerii parcului circulant din 17 iunie, și în zile lucrătoare se pot realiza de asemenea repartizări prioritare ale vehiculelor cu aer condiționat și podea coborâtă sau parțual coborâtă.

Solicitarea către autorități vine în special pentru utilizarea eficientă a celor 100 de troleibuze Solaris si 100 de tramvaie Astra Imperio pentru a oferi condiții civilizate de călătorie pe toate traseele unde aceste tipuri de vehicule pot fi exploatate, fiind vorba de vehicule noi, în garanție, pentru care în mod normal nu există motive justificabile pentru a fi ținute în depouri, în timp ce călătorii sunt transportați cu vehicule vechi și fără climatizare.

Conform analizei mobilitate.eu, în zilele de weekend parcul de troleibuze utilizat în traseu este de maxim 110 unități. În contextul în care sunt utilizabile aproximativ 80 unități din parcul de troleibuze Irisbus și vor fi disponibile cel puțin 90 de troleibuze din cele 100 Solaris, propun introducerea acestora în zile de weekend și sărbătoare pe traseele unde în mod normal circulă doar troleibuze vechi, Ikarus, fără aer condiționat și fără podea coborâtă – liniile 76 și 86, necesarul estimat ar fi de maxim 20 de troleibuze, care poate fi asigurat cu troleibuze Solaris și Irisbus, fiind disponibile suficiente în zilele de weekend.

De asemenea, propunerea vizează optimizarea parcului liniei 86. Aici deși depoul Vatra Luminoasa a primit o serie de troleibuze noi și ar avea parc disponibil, sunt trimise în continuare majoritatea troleibuze vechi, fără podea joasă și aer condiționat, în medie zilnic fiind doar două troleibuze Irisbus, din generație mai nouă, ce oferă condiții optime pentru călători. În lipsa introducerii noilor troleibuze Solaris pe alte trasee, cel mai normal ar fi utilizarea acestora pentru înlocuirea troleibuzelor vechi, Ikarus, din traseu. În concluzie, la capitolul troleibuze, STB SA și TPBI au la dispoziție parcul circulant necesar pentru operarea cel puțin în zilele de weekend doar cu troleibuze cu podea joasa și aer condiționat.

La capitolul tramvaie, mobilitate.eu solicită utilizarea eficientă a celor 100 de tramvaie Imperio, la ora actuală fiind sosite 92, și reducerea perioadei de imobilizare accidentală a acestora, la ora actuală fiind indisponibile din cauze accidentale cel puțin 10 tramvaie. De asemenea, din parcul de tramvaie vechi, sunt utilizate încă tramvaie Tatra, în timp ce ar fi disponibile suficiente tramvaie pentru înlocuirea acestora, inclusiv cu vagoane modernizate cu podea parțial coborâtă. Mai mult, depoul Giurgiu deține 3 tramvaie din generația veche, dar modernizate cu podea parțial coborâtă, care sunt rulate constant pe linia 1, unde în mod normal circulă tramvaie Imperio. Astfel, o utilizare mult mai eficientă a acestora este pe linia 7, ce leagă CFR Progresu de Piața Unirii, unde nu circulă niciun tramvai modernizat sau nou, utilizarea celor 3 tramvaie aici fiind singura legătură cu vehicule accesibilizate pe ruta menționată.

Trecând la ultima parte a solicitării, legată de tramvaiele Astra Imperio, acestea sunt de asemenea utilizate în număr limitat în zilele de weekend, conform ultimei planificari, 20 unitati pe linia 41, 18 pe linia 25, 13 pe linia 1, 13 pe linia 10 si 12 pe linia 32. Astfel, în zi de weekend tramvaiele Imperio sunt utilizate aproape în totalitate pe traseele unde sunt alocate, dar există o diferența care ar putea fi utilizată în special în perioada călduroasa, mai ales în contextul reducerii parcului circulant din 17 iunie. Tramvaiele care rămân în depouri ar putea circula pe linii ca 7 și 11, și chiar 44 și 47, deși aici nu este necesară o capacitate mare de transport, dar tramvaiele ar oferi condiții bune de călătorie. Pe restul traseelor tramvaiele Imperio nu pot circula din cauza infrastructurii deficitare.

Foto: mobilitate.eu



6.621 Vizualizări

2 thoughts on “Mobilitate.eu solicită STB SA și TPBI organizarea parcului de vehicule cu aer condiționat și podea coborâtă pentru deservirea eficientă în special în zilele de weekend

  1. Tramvai 23si 27 este un calvar sa circuli cand vin , vin ff rar, , fara aer conditionat, terasamentul prost, iti frangi coloana vertebrala

  2. Si pe liniile 226 si 136 ar trebui autobuze cu aer conditionat, macar din generatia mai veche daca nu din cele noi. Circula acum preponderent autobuze fara aer conditionat, cu gemulete, te sufoci in ele si dimineata la prima ora si seara cand vii de la servici.
    Iar in noile tramvaie nu functioneaza tot timpul aerul conditionat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *