Mercedes lansează autobuzul Citaro Electric cu acționare total electrică

Mercedes-Benz Citaro, cu acționare total electrică, rulează fără emisii la nivel local și aproape total silențios, preluând mobilitatea electrică pentru a conduce autobuzele urbane la un nou nivel. Varianta de 12 metri va avea premiera mondială în luna septembrie la show-ul Vehicule Comerciale IAA, iar începutul producției de serie are loc în acest an. Noul Citaro Electric oferă un impresionant și până în prezent necunoscut standard de eficiență energetică. Conceptul modular inteligent pentru bateria și tehnologia de încărcare este la fel de convingător.

Cu gama sa de autobuze urbane cu emisii reduse și fără emisii locale, Mercedes-Benz oferă răspunsurile în căutarea unui transport public local ecologic. Toate acestea se bazează pe cel mai bine vândut autobuz, Citaro, care în 2012 a devenit primul autobuz urban din lume care a atins standardul de emisii Euro VI. Hibridul Citaro, cu un consum redus de combustibil și mai redus, este în mod oficial clasificat ca un autobuz cu emisii reduse. Citaro NGT, alimentat cu gaz, este practic neutru din punct de vedere al emisiilor de CO2 atunci când este utilizat pe gaz biologic natural. Citaro Electric face acum pasul următor, de la autobuzul cu emisii reduse la autobuzul fără emisii locale.

Mercedes-Benz Citaro mit vollelektrischem Antrieb, Grafik, 2 x elektrischer Radnabenmotor, 2 x 125 kW, 2 x 485 Nm // Mercedes-Benz Citaro with full-electric drive system, graphic, 2 x electric hub motor, 2 x 125 kW, 2 x 485 Nm

Baza sistemului său de acționare este asigurată de o axă portantă electrică cu motoare electrice la butucii roților. Puterea maximă a motoarelor este de 2 x 125 kW, iar cuplul este de 2 x 485 Nm. Este o caracteristică inerentă a acestor motoare, asigurând astfel o performanță dinamică adecvată chiar și cu o încărcare completă cu pasageri.

Bateriile litiu-ion cu o capacitate totală de până la aproximativ 243 kWh sunt responsabile pentru furnizarea energiei. Acestea sunt împărțite în până la maximum zece module. La fel ca două module de baterie pe acoperiș, echipamentul standard include patru module din spatele busului. În funcție de cerințele clientului, pot fi montate alte două sau patru module de baterie pe acoperiș.


Tehnologia de încărcare utilizată este la fel de flexibilă. Pentru începutul producției în serie, este prevăzută încărcarea prin intermediul unui conector Combo 2. Dar, în viitor va exista și o opțiune de încărcare a autobuzului printr-un pantograf.

Acest concept modular inteligent pentru baterii și tehnologia de încărcare arată că Mercedes-Benz este capabil să ofere operatorilor de transport posibilitatea de a configura Citaro Electric exact în funcție de cerințele individuale ale companiei sau pentru de fiecare rută separată.

Consumul de energie al unui autobuz urban electric este afectat în mod semnificativ de cerințele de răcire și, mai presus de toate, de încălzire ale spațiului interior. Sistemul său de management termic este, prin urmare, una din trăsăturile cheie ale sistemului Citaro Electric, eficiența energetică. Habitaclul Citaro Electric este încălzit într-o manieră eficientă din punct de vedere energetic de o pompă de căldură, susținută de încălzitoarele ventilatorului obișnuit și de încălzitorul frontal. Toate componentele care dau căldură sunt legate între ele, menținând astfel cantitatea de energie necesară pentru răcirea lor la un nivel minim. În lunile mai reci, sistemul de climatizare montat pe acoperiș este utilizat în plus ca pompă de căldură. Utilizarea CO2 ca agent de răcire aduce beneficii suplimentare. Utilizarea foarte eficientă a pompei de căldură, chiar și la temperaturi foarte scăzute, este impresionantă.

Mobilitatea electrică înseamnă o regândire a modului în care autobuzele sunt utilizate pentru mobilitatea urbană. Citaro Electric face parte din sistemul integrat de eMobility al companiei Daimler Buses. Aceasta include serviciul de consultanță eConsulting, chiar înainte de efectuarea oricărei achiziții. Experții analizează diferitele rute, evaluând rutele și stabilind legături între ele. Un program de simulare calculează apoi necesarul de energie. Această lucrare produce recomandări și calcule detaliate privind infrastructura de încărcare, consumul de energie, capacitatea de încărcare a sursei de alimentare la depozit și gestionarea tarifării.

Cerințele de service, întreținere și reparare se schimbă cu mobilitatea electrică. Serviciul eMobility furnizat de marca de servicii Omniplus oferă, prin urmare, concepte de servicii personalizate. Opțiunile variază de la supravegherea clasică a atelierului clientului prin intermediul serviciilor atelier conexe, realizate în Daimler bazate pe centre de competență și, la capătul superior al scalei, BusDepot de Management: în acest caz, angajații OMNIplus se merg până la gestionarea completă a service-urilor, direct la atelierul clientului.

Foto&info: Daimler Press

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *