Facilitarea mobilității pentru persoanele în vârstă este scopul unui nou proiect urban

STB licitează servicii de asigurare a vehiculelor și a călătorilor pentru 12 luni

Institutul Politehnic din Castelo Branco (Portugalia) și Universitatea din Navarra (Spania), în colaborare cu spitalul San Juan de Dios din Pamplona (Spania), Universitatea degli Studi di Palermo (Italia) și Institutul Politehnic din Guarda (Portugalia) ), au lansat un proiect de cercetare privind mobilitatea și accesibilitatea persoanelor în vârstă din orașe.

Este susținut de Programul INTERREG V-A Spania-Portugalia (POCTEP) și cu Centrul Internațional de Îmbătrânire (CENIE) și Fundația CSIC, proiectul Move_Aged urmărește să analizeze mobilitatea persoanelor în vârstă în spațiile publice din orașele spaniole și portugheze. „În aceste țări, îmbătrânirea populației s-a accelerat foarte mult în ultimele decenii și, pe măsură ce numărul acestor persoane crește, problemele de mobilitate în spațiile urbane se înmulțesc”, spune Juan José Pons, profesor de Geografie la Facultatea de Arte și Filozofie al Universității din Navarra și coordonator al proiectului.

În plus, profesorul explică faptul că îmbătrânirea este asociată cu o creștere a problemelor de mobilitate: ieșirea devine o provocare pentru persoanele în vârstă și dificultățile sunt agravate în orașele în care mobilitatea este complicată de caracteristicile geografice, precum topografia locală. De fapt, în multe orașe spaniole și portugheze, centrele istorice și cele mai vechi cartiere au pante semnificative care le taie din alte zone ale orașului. Facilitățile și infrastructura, precum ascensoarele, scările rulante sau rampele, amplasate în aer liber pentru uz public, reprezintă o soluție potențială, spune profesorul Pons.

Pentru a promova această schimbare, proiectul va analiza mai mult de 100 de orașe din ambele țări și, în special, din cartiere în care trăiesc un număr mare de persoane în vârstă, investigând ce soluții pot fi implementate pentru a depăși aceste probleme. Studiul se va desfășura până în decembrie 2019 și va include diverse evenimente științifice, în care progresele realizate vor fi împărtășite.


Foto: mobilitate.eu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *