EP Rail achiziționează ultima locomotivă Transmontana urmând schimbări după achiziția de către VTG
EP Rail, companie cu capital social integral privat care are ca obiect principal de activitate prestarea serviciilor de transport feroviar de mărfuri şi a serviciilor conexe transportului feroviar, cum ar fi analiza si consultanta, cu scopul stabilit de a livra oferte si servicii competitive tuturor clientilor sai, achiziționează de la Softronic Craiova ultima locomotivă Transmontana din flotă. Compania urmează să treacă printr-o etapă de schimbări după finalizarea tranzacției de achiziție a pachetului majoritar de către germanii de la VTG, tranzacție aflată în prezent în analiza consiilor concurenței, estimată să se încheie până la mijlocul anului.
EP Rail a început achiziția de locomotive Transmotana de la Softronic în anul 2018, achiziționând până în prezent unitățile 035, 036, 037, 038, 039, 048, 060, 062. De asemenea EP Rail a fost prima companie din România care a achiziționat locomotive Siemens Smartron, în anul 2020 sosind aici unitățile 003, 004, 005, 006, 007, în prezent compania având cel mai nou și modern parc de locomotive electrice din România.
În cadrul reorganizăii, compania a renunțat luna aceasta și la cele două locomotive Siemens ES 64 F4 închiriate de la MRCE, numerele 804 și 806, dar și la locomotiva EC 146 închiriată de la Grampet Group, de la 1 martie. Rămâne de văzut ce schimbări vor avea loc și spre ce material rulant se va orienta compania după ce va deveni parte a VTG Germania.
VTG este o companie globală lider care oferă servicii de logistică extinse. Printre liderii din Europa, unde își consolidează poziția, compania continuă să se extindă și în SUA și Rusia. Compania este activă la nivel global în logistica containerelor-cisternă. Baza de clienți cuprinde industria chimică, uleiuri minerale, auto și hârtie. Creșterea volumului de mărfuri la nivel mondial, liberalizarea pieței feroviare și consumul de energie considerabil mai scăzut al sectorului feroviar în comparație cu transportul rutier reprezintă astfel puterea de creștere sustenabilă a căreia VTG poate profita. Compania are un parc diversificat de peste 80.000 de vagoane de transport feroviar de marfă, experiență comună și personal cu experiență și un istoric de relații pe termen lung cu clienții.
Foto: Softronic Craiova
Nu m-ar mira ca acele ES64F4 la care au renuntat sa fie inlocuite cu Vectron din flota lor.
Nu, nu vine nimic la schimb.