CFR SA a semnat contractul pentru modernizarea și electrificarea liniei București – Jilava – Giurgiu Nord. Asocierea Railworks va realiza proiectarea și execuția in 36 de luni
Compania Naţională de Căi Ferate CFR SA informează că azi, 14 ianuarie 2025, a fost desemnată Asocierea RAILWORKS, formată din ARCADA COMPANY (lider asociere) și S.C. ALSTOM TRANSPORT S.A. (asociat), câştigătoare a procedurii de licitaţie publică pentru proiectarea şi execuţia lucrărilor de „Modernizarea infrastructurii de cale ferată dintre staţiile CF Bucureşti Nord – Jilava – Giurgiu Nord – Giurgiu Nord Frontieră – Lot 2”. Oferta financiară a Asocierii RAILWORKS a fost de 2.108.256.817,28 lei fără TVA, criteriul aplicat fiind cel mai bun raport calitate-preț. Contractul de achiziție publică va fi încheiat de ambele părți la finalul perioadei legale de contestații.
Sursa de finanțare pentru „Modernizarea infrastructurii de cale ferată dintre staţiile CF Bucureşti Nord – Jilava – Giurgiu Nord – Giurgiu Nord Frontieră – Lot 2” va fi asigurată din fonduri nerambursabile (CEF) și Bugetul de Stat, iar durata pentru elaborarea proiectului tehnic și execuția lucrărilor va fi de 36 de luni, din care 6 luni proiectare și 30 de luni execuție.
CFR SA menționează că, în cadrul procedurii, au depus oferte următorii agenți economici:
• Ofertant unic FCC CONSTRUCCION S.A.
• Asocierea: ARCADA COMPANY (Leader), S.C. Alstom Transport S.A.
• Asocierea: PORR CONSTRUCT (Leader), IMSAT
• Asocierea: ZUE (Leader), CON-A OPERATIONS, UTI CONSTRUCTION AND FACILITY MANAGEMENT
Valoarea totală estimată a achiziției publice este de 2.259.457.149,97 lei, fără TVA.
Modernizarea liniei de cale ferată pe traseul Bucureşti Progresu – Jilava – Giurgiu Nord – Giurgiu Nord Frontieră (Lotul 2), în lungime de 93,45 km (fără intervalul Vidra – Comana, inclus în Lotul 1), cuprinde inclusiv lucrări de electrificare și semnalizare, prin implementarea sistemului ERTMS.
Obiectivele specifice ale investiției sunt:
• Reducerea timpului de călătorie, prin creșterea vitezei de circulație pe întregul tronson;
• Creșterea gradului de siguranță feroviară;
• Îmbunătățirea confortului în timpul călătoriei, gestionând în același timp reducerea emisiilor de poluanți și impactul negativ asupra mediului;
• Atragerea călătorilor și a transportatorilor de mărfuri de la traficul auto către traficul feroviar pe ruta CF București Nord – Jilava – Giurgiu Nord – Giurgiu Nord Frontieră.
CFR SA mai menționează că linia de cale ferată București Nord – Giurgiu Nord Frontieră este o linie importantă în cadrul rețelei de cale ferată din România, deoarece preia traficul internațional european de pe cele 2 Coridoare centrale de pe teritoriul României și face legătura între Coridorul Rhin – Dunăre și țările din sud-estul Europei (Bulgaria, Grecia, Turcia), prin traversarea Dunării pe Podul Prieteniei, în sectorul de graniță dintre România și Bulgaria.
Foto: mobilitate.eu