CFR Infrastructură anunță că a atins toate obiectivele finanțate prin PNRR cu 142 de contracte sunt semnate și în execuție. Rezultatele încă întârzie să apară
Compania Națională de Căi Ferate ”CFR” S.A. anunță că a atins toate obiectivele în cadrul PNRR, având 142 de contracte semnate, mare parte deja în execuție. Totuși, la ora actuală, rezultatele nu sunt net vizibile, cu trenuri ce acumulează întârzieri constante și un nou mers de tren 2024-2025 unde pe majoritatea rutelor timpii de mers cresc, inclusiv pe magistrale modernizate cum sunt București – Brașov și București – Constanța.
Prin Planul Național de Redresare și Reziliență, România, în cadrul Componentei 4. Transport Sustenabil, a avut alocată suma de 3,48 miliarde euro pentru proiecte în domeniul feroviar de tip Modernizări/Electrificări/Reînnoiri/Quick Wins, transmite compania prin următorul comunicat de presă.
La finalul anului 2022, în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență, Compania Națională de Căi Ferate ”CFR” S.A. a avut semnate 113 contracte de execuție lucrări/proiectare și execuție lucrări/consultanță și supervizare lucrări, în valoare de 3 miliarde euro, fără TVA, pentru modernizare/reînnoire/reparații de tip ”Quick Wins” a 608 km de cale ferată, reprezentând 86,23% din alocarea totală de 3,48 miliarde euro în cadrul Componentei 1 Investiții 1 – Modernizarea și reînnoirea infrastructurii feroviare, un procent mai mare decât prevedea Jalonul 72 din Planul Național de Redresare și Reziliență, de semnare a contractelor pentru 50% din lucrările de modernizare și reînnoire a infrastructurii feroviare.
De asemenea, până la finalul anului 2023, Compania Națională de Căi Ferate ”CFR” S.A. a cumulat 8 contracte de proiectare și execuție și 8 contracte de consultanță, semnate în cadrul celor două proiecte majore din capitolul ”Modernizări”, respectiv ”Modernizarea liniei de cale ferată Arad – Timișoara – Caransebeș” și ”Reabilitarea și electrificarea liniei de cale ferată Cluj Napoca – Oradea – Episcopia Bihor”, 123 de contracte de lucrări de tip ”Quick Wins” și 3 contracte de lucrări de tip ”Reînnoiri” București – Pitești, reprezentând 100% din totalul contractelor de execuție incluse în Planul Național de Redresare și Reziliență pentru modernizarea infrastructurii feroviare, în cadrul căruia CFR SA este Autoritate Contractantă.
Astfel, valoarea tuturor contractelor de lucrări la sfârșitul anului 2023 a atins pragul alocat prin program. Și în acest caz se poate spune că Compania Națională de Căi Ferate ”CFR” S.A. a atins cerințele Jalonului 73 din Planul Național de Redresare și Reziliență, de semnare a contractelor pentru 100% din lucrările de modernizare și reînnoire a infrastructurii feroviare.
În cursul anului 2023, la nivelul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, în calitate de coordonator național de reforme al Planului Național de Redresare și Reziliență, s-a avut în vedere identificarea unui pachet de proiecte eligibile în cadrul Mecanismului ”Fondul de Modernizare”, aspect care a condus la propunerea preluării proiectelor de electrificări, Constanța – Mangalia și Rădulești – Giurgiu, ținând cont de specificul celor două proiecte, care se aliniază principiului de sustenabilitate a proiectelor verzi. Astfel, în cursul anului 2024, prin aprobarea Hotărârii Guvernului nr. 207/2024 pentru modificarea anexei la Hotărârea Guvernului nr. 1.235/2022 privind aprobarea distribuției bugetului aferent reformelor și investițiilor finanțate prin Planul Național de Redresare și Reziliență al României pentru fiecare coordonator de reformă și/sau investiții, s-a luat decizia de modificare a proiectelor finanțate prin Planul Național de Redresare și Reziliență, prin excluderea, respectiv diminuarea alocării bugetului pentru modernizarea infrastructurii de transport feroviar din cadrul Componentei 4. Transport Sustenabil din Planul Național de Redresare și Reziliență, cu contravaloarea celor două proiecte.
Având în vedere subfinanțarea continuă a proiectelor de investiții în infrastructura de transport din ultimii 30 de ani, considerăm că Compania Națională de Căi Ferate ”CFR” S.A., în calitatea sa de beneficiar și autoritate contractantă, a reușit în perioada 2022 – 2023 să atingă, în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență, toate obiectivele propuse, 100% grad de contractare, cu toate cele 142 CONTRACTE SEMNATE, în cadrul cărora aproximativ 967 KM de CALE FERATĂ vor fi modernizați, electrificați, reparați și reînnoiți, până în anul 2026.
Foto: mobilitate.eu