Călătorii liniei 97 din Bucureștii Noi vor avea pentru prima dată troleibuze noi din această primăvară. Mobilitate.eu propune optimizarea traseului pentru o mai bună legătură cu centrul orașului

Troleibuzele Solaris Trollino încep să circule de sâmbătă pe noua linie 61 intre Complex Apusului și Piața Rosetti

Călătorii liniei 97, troleibuzul care leagă cartierul Bucureștii Noi de Calea Griviței și Gara de Nord vor beneficia anul acesta în sfârșit de troleibuze noi, după ce mereu au fost considerați „second hand” de primărie și RATB/STB, care la fiecare livrare de troleibuze noi, au relocat pe linia 97 troleibuze din generațiile mai vechi. Astfel, dacă în anii 2000 au fost aduse troleibuze DAC utilizate pe liniile centrale din anii 80, iar in 2010 au fost aduse troleibuze Ikarus 415T cu o vechime de peste 10 ani, acum, proiectul de introducere a noilor troleibuze Solaris Trollino 12 include și linia 97. Astfel, călătorii din Bucureștii Noi vor beneficia de vehicule noi, cu podea total coborâtă, sisteme de informare și climatizare eficientă pentru orice sezon, împreună cu posibilitatea unui traseu optimizat care să lege perifericul cartier de zona centrală. Până la sosirea noilor troleibuze, linia 97 nu e beneficiat niciodata de vreun troleibuz cu podea coborâtă, accesibilitatea pe acest traseu fiind inexistentă.

Călătorii liniei 97 din Bucureștii Noi vor avea pentru prima dată troleibuze noi din această primăvară. Mobilitate.eu propune optimizarea traseului pentru o mai bună legătură cu centrul orașului

Totuși, proiectul de introducere a noilor troleibuze pe linia 97, ce pot opera și cu ajutorul bateriilor pe distanța de 20 km, este unul realizat deficitar, prelungind traseul cu doar o stație, în zona Piața Romană, fără a utiliza eficient sistemul de operare cu autonomie.

În acest caz, mobilitate.eu propune public, dar și transmițând la momentul publicării articulului o propunere către TPBI, autoritatea care se ocupă de optimizarea rețelei de transport public în regiune, două soluții pentru optimizarea traseului din zona Gara de Nord, pentru a ajunge în zona ultra-centrală, oferind călătorilor din zonele Străulești, Bucureștii Noi, Calea Griviței, posibilitatea de a ajunge rapid în zona centrală, unde pe lângă faptul că iși au sediul o gamă largă de instituții de interes public, se creează și o nouă legătură eficientă cu Gara de Nord și cu zonele culturale și recreative din centrul vechi. Mai mult, se creează o nouă legătură între Gara de Nord și zona hotelurilor și a centrelor de business din centrul orașului, facilitând un transfer modern de la Aeroportul Otopeni cu trenul, apoi cu transportul public din zona Gara de Nord. În același context, mobilitate.eu consideră de neacceptat abordarea propusă de unele ONGuri, care ar scoate linia 97 din lista liniilor cu parc modernizat, privând călătorii din zonele Bucureștii Noi și Calea Griviței de noile troleibuze de care vor beneficia pentru prima dată după zeci de ani, pe principul desființăm ce nu știm să reparăm.

Astfel, mobilitate.eu vine cu două propuneri de modificare a traseului, una mai lungă, utilizând sistemul de autonomie pe distanța de 5,40 km, urmată de o modificare mai scurtă, ce utilizează sistemul de autonomie pe distanța de 4,80 km. Am decis propunerea a două variante, având în vedere eventuale limitări în teren cauzate de lungimea traseului, logistica STB SA și numărul de troleibuze necesare alocate. Prin proiect, linia 97 prelungită la Piața Romană beneficiază de un parc de 13 troleibuze, în variantele propuse de mobilitate.eu, parcul optim ar fi de 15-17 troleibuze.

Varianta 1 – traseu normal până la Gara de Nord, deconectarea de la rețeaua electrică de troleibuz, apoi continuarea pe Calea Griviței până la intersecția cu Calea Victoriei, viraj la dreapta pe Calea Victoriei, cu realizarea unei stații înainte de intersecția cu Bulevardul Dacia, urmând stația deja existentă pe Calea Victoriei (Calea Griviței, legătura cu linia 205). Continuând pe Calea Victoriei, se propune realizarea unei stații înaine de intersecția cu strada Știrbei Vodă, stația Ateneul Român, care va deservi și linia 205, distanța între stațiile Calea Griviței și Piața Revoluției fiind de 770 metri, nepermis de mult pentru o rută ce deservește o zonă centrală. În continuare troleibuzul operând în mod autonom va continua să circule până la intersecția cu Strada Ion Câmpineanu, virând la dreapta spre Sala Palatului, unde va opri în noua stație Sala Palatului, realizată înainte de intersecția cu strada Valter Mărăcineanu, fiind și capătul de linie al propunerii scurte de traseu prelungit. Ulterior troleibuzul va porni mai departe pe Strada Ion Câmpineanu, Luterană, Constantin Budișteanu, Mircea Vulcănescu (comun cu traseul liniei 178), până la intersecția cu strada Berzei, unde va intra spre Gara de Nord pe Strada Gării de Nord, oprind în stația Ministerul Transporturilor și continuând traseul până la revenirea pe Calea Griviței la intersecția cu Bulevardul Gheorghe Duca, unde se va reconecta la rețeaua electrică de troleibuz. Distanța parcursă în mod autonom este de 4,80 km față de traseul până la Gara de Nord.

Varianta 2 –traseu normal până la Gara de Nord, deconectarea de la rețeaua electrică de troleibuz, apoi continuarea pe Calea Griviței până la intersecția cu Calea Victoriei, viraj la dreapta pe Calea Victoriei, cu realizarea unei stații înainte de intersecția cu Bulevardul Dacia, urmând stația deja existentă pe Calea Victoriei (Calea Griviței, legătura cu linia 205). Continuând pe Calea Victoriei, se propune realizarea unei stații înaine de intersecția cu strada Știrbei Vodă, stația Ateneul Român, care va deservi și linia 205, distanța între stațiile Calea Griviței și Piața Revoluției fiind de 770 metri, nepermis de mult pentru o rută ce deservește o zonă centrală. În continuare troleibuzul operând în mod autonom va continua să circule până la intersecția cu Bulevardul Regina Elisabeta, unde va vira la dreapta.

Ca propunere de stație nouă, atât pentru linia 97 cât și pentru linia 61, realizarea unei noi stații în zona Piața Drapelului, care să se numească Piața Drapelului sau Bulevardul Regina Elisabeta, din nou, distanța între stațiile existente fiind prea mare pentru o zonă centrală.

În continuare, troleibuzele vor circula comun cu traseul de pe Bulevardul Mihail Kogalniceanu, Calea Plevnei, comun cu linia 70, până la Vasile Pârvan (intersecția cu Strada Berzei), având și posibilitatea cuplării la rețeaua electrică pe traseul de 3 stații. De la Vasile Pârvan troleibuzele vor vira la dreapta pe Strada Berzei unde vor circula până la intersecția cu Strada Gării de Nord, unde vor vira către Gara de Nord, oprind și la stația Ministerul Transporturilor și continuând traseul până la revenirea pe Calea Griviței la intersecția cu Bulevardul Gheorghe Duca, unde se va reconecta la rețeaua electrică de troleibuz. Distanța parcursă în mod autonom este de 5,40 km față de traseul până la Gara de Nord.

Această a doua variantă are și posibilitatea de a reconecta zona Bucureștii Noi – Străulești de zona centrală, dupa desființarea tramvaiului 20 care lega zona centrală de Laromet până la realizarea metroului în zonă.

Foto: mobilitate.eu



1 thought on “Călătorii liniei 97 din Bucureștii Noi vor avea pentru prima dată troleibuze noi din această primăvară. Mobilitate.eu propune optimizarea traseului pentru o mai bună legătură cu centrul orașului

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *