ARF – Noile rame Alstom vor circula și pe ruta București – Constanța
Autoritatea pentru Reformă Feroviară anunță că noile rame electrice interregionale (RE-IR), ce urmează să fie livrate de Alstom Ferroviaria SpA vor fi utilizate și pe direcția BUCUREȘTI – CONSTANȚA.
Astfel, din 2014, magistrala 800 București – Constanța este reabilitată la standarde europene, fiind singura magistrală de cale ferată din România, unde trenurile ating 160 km/h și vitezele medii sunt mult peste orice alte viteze de pe alte magistrale. Acest fapt permite parcurgerea acestei distanțe în doar 120 – 140 de minute, lucru extrem de bun pe o rețea unde vitezele medii au tot scăzut în ultimii zece ani.
Ruta acoperă o distanță de 225 km, pe magistrala 800 și include nodul feroviar Ciulnița, care face legătura cu municipiile reședință de județ, Slobozia și Călărași. De asemenea, alte opriri importante sunt Fetești, Cernavodă, Medgidia.
Bazinul demografic pe care îl deservește acest traseu, cu excepția zonei metropolitane București, este de aproximativ 750.000 locuitori, acoperind zona sud-estică a țării. Având în vedere potențialul turistic al acestei rute, noile rame vor contribui la îmbunățirea radicală a mobilității pasagerilor, care presupune confort, predictibilitate și rapiditate, asigurând, astfel, conexiunile feroviare și dinamicile de dezvoltare din zonele de influență ale celor două metropole.
Totodată, ele vor deservi o arie geografică cu un potențial economic major, având în vedere importanța strategică a obiectivelor militare și industriale existente de-a lungul acestei căii ferate, cum ar fi: Baza 86 Aeriană “Locotenent aviator Gheorghe Mociorniţă”, Centrala nuclearoelectrică Cernavodă, Romcim Medgidia, Zona Metropolitană Constanţa – principalul pol de creștere economică în regiunea Mării Negre.
În final, trebuie menționat că trenurile electrice interregionale (RE-IR) vor fi echipate cu tehnologie modernă, ce va asigura acestor rame diverse facilități ca: aer condiționat, Wi-Fi gratuit, opțiuni de încărcare pentru telefoane mobile și laptopuri, compartimente multifuncționale care oferă spațiu pentru bagaje mari, înzestrări care vor contribui în mod direct la o experiență plăcută de călătorie.
În plus, de același confort se pot bucura și călătorii cu mobilitate redusă, inclusiv în ceea ce privește îmbarcarea facilă în aceste vehicule.
Foto: Alstom