Producătorii auto solicită investiții urgente în rețele de încărcare pentru mașinile electrice

Asociația Producătorilor Auto din Europa: mașinile electrice au o cotă de piață în creștere cu un maxim de aproape 40% în Norvegia dar necesită o impunere mai mare în zona de est a Europei

Emisiile medii de CO2 generate de autoturismele noi au fost de 118,5 grame de CO2 pe kilometru în 2017 sau mai mult cu 0,4% față de 2016, potrivit datelor publicate de Agenția Europeană de Mediu (EEA). Aceste date finale confirmă în mare măsură cifrele provizorii 2017, publicate deja de SEE în aprilie anul trecut.

„Nu este o coincidenta faptul ca anul 2017 a marcat prima creștere a CO2 din autoturisme de la începerea înregistrărilor in 2010, deoarece a fost si primul an in care benzina a depășit motorina in ceea ce priveste vanzarile de autoturisme noi”, a declarat Erik Jonnaert, secretar general al European Automobile Asociația Producătorilor (ACEA). Iar autovehiculele cu benzină emit mai multe emisii de CO2 decât mașinile diesel echivalente. Așa cum a confirmat de altfel și SEE: „dacă se compară segmente similare de benzină și motorină, noile automobile convenționale cu benzină au emis cu 10-40% mai mult CO2 decât cele noi de automobile convenționale diesel”.

Jonnaert a adăugat: „Având în vedere că vânzările de autovehicule diesel au continuat să scadă în 2018, toate previziunile, din păcate, indică creșterea emisiilor de CO2 pentru un al doilea an în cursul anului 2018. „Datele recente ale ACEA arată că anul trecut numai 2% din toate autoturismele noi înregistrate erau electrice. În schimb, benzina și-a extins în continuare cota de piață cu aproape 6,5 puncte procentuale în 2018, reprezentând 56,7% din totalul automobilelor vândute în UE.

Respectarea obiectivelor privind emisiile de dioxid de carbon până în 2021, fără a menționa obiectivele extrem de stricte pentru 2025 și 2030 care au fost convenite recent, va necesita o utilizare mult mai puternică a mașinilor cu motor alternativ.

„Toți producătorii de autovehicule continuă să investească puternic în portofoliul lor de mașini cu motor alternativ, mai ales electrice,” explică Jonnaert. „Cu toate acestea, realitatea este că consumatorii nu se grăbesc să cumpere aceste vehicule în număr mare”.

Există mai multe bariere majore care îi împiedică pe consumatori, cum ar fi accesibilitatea acestor mașini și lipsa unei infrastructuri adecvate de încărcare și de alimentare cu combustibil în întreaga UE. Astăzi, în UE există aproximativ 150 000 de puncte de încărcare publice pentru autoturismele electrice. Cel puțin 2,8 milioane vor fi necesare până în 2030, potrivit estimărilor conservatoare ale Comisiei Europene. Asta înseamnă o creștere de aproape 20 de ori în următorii 12 ani.

Jonnaert: „Îndemnăm guvernele naționale și factorii de decizie din UE să facă investițiile de infrastructură necesare, astfel încât vânzările de automobile cu încărcare electrică să poată crește cu adevărat în Europa”.

Info: European Automobile Manufacturers’ Association (ACEA)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *