STB SA trimite la casare primele tramvaie din proiectul de modernizare a vagoanelor Tatra din anii 2000. Se dorea modernizarea a 126 Tatra în 63 de vagoane Bucur din care s-au realizat doar 11
Luna aceasta din depoul Militari a plecat la casare primul tramvai Bucur 1, din seria de doar 11 modernizată în anii 90 și până în 2010, parte a unui proiect mai amplu ce prevedea modernizarea a 126 tramvaie Tatra în vagoane articulate, prin unirea a două caroserii Tatra. Proiectul era finanțat cu fonduri BEI, parte a unui împrumut mai amplu pentru modernizarea a 110 km de linii de tramvai din zona de sud-vest a orașului, împreună cu modernizarea a 4 depouri. Dacă liniile și depourile au fost modernizate, proiectul de modernizare a tramvaielor a mers greu, în final fiind abandonat. Valoarea modernizării tramvaielor era de 36,3 milioane euro, fondurile fiind suportate jumătate de Primăria Capitalei și jumătate prin credit BEI. Primul tramvai a ieșit din URAC în anul 1998, urmat de al doilea în 2000 și al treilea în 2003. Urmate de vagoanele 4 și 5 până în 2006, acestea având numere de inventar de la 3001. Proiectul a avansat greu din cauza lipsei de fonduri, lipsei experienței uzinei RATB în modernizarea vagoanelor cu chopper, dar și a unui parteneriat cu o firmă de profil, deși primele două vagoane au fost modernizare cu implicarea cehilor de la CKD, rezultatele nu au fost deloc cele dorite, tramvaiele având o rată crescută de defectări. Ulterior, începând cu anul 2007, au mai fost modernizate 6 vagoane, proiectul fiind abandonat din cauza lipsei podelei coborâte și a capacității mici de transport. Toate tramvaiele sunt exploatate de depoul Militari, unde au fost exploatate încă de la sosire și cele 130 de tramvaie Tatra T4R.
În prezent STB SA a vândut mai multe loturi de tramvaie pe Bursa Română de Mărfuri, în vederea valorificării pentru casare, pe listă fiind toate tramvaiele Tatra retrase din circulație, dar și primele tramvaie din seria modernizată, 3001, 3002 și 3004. Dacă pentru primele două incă nu avem informații clare că vor fi ridicate, existând o propunere ca unul să fie păstrat pentru un eventual muzeu, deși ca stare tehnică și estetică, ambele sunt ireparabile iar costurile pentru a rămâne chiar și exponate statice într-un muzeu ar fi ridicate, în comparație cu reprezentativitatea istorică aproape inexistentă, al patrulea vagon, 3004, a fost deja ridicat din depou în vederea casării. Mobilitate.eu consideră că la ora actuală cel mai potrivit tramvai din această serie ce ar putea fi păstrat pentru patrimoniul tehnic, este al treilea vagon, 3003, fiind primul tramvai dotat cu chopper produs de RATB-URAC și Universitatea Politehnică, tramvaiul fiind încă în exploatare, cu o condiție tehnică foarte bună, practic fiind necesară doar conservarea și cosmetizarea sumară a acestuia pentru a deveni exponat muzeal.
Primul tramvai plecat la casat, 3004, a fost produs în anul 2004, fiind și primul ce a înglobat designul implementat ulterior în proiectul de modernizare a tramvaielor V3A, proiect ce se derulează și în prezent. Ca noutate, acesta a fost și primul tramvai modernizat dotat cu scaune tapițate pentru creșterea confortului călătorilor, fiind singurul dotat cu acest tip de scaune. 3004 a circulat până în anul 2014, când a fost retras din circulație din cauza uzurii boghiurilor dar și a interiorului, fondurile pentru reparația acestuia nefiind alocate, devenind astfel donator de piese pentru restul seriei. Acesta a circulat pe toate liniile depoului Militari, cel mai mult operând pe linia 35, între Depoul Militari și Cișmigiu, ulterior Gara Basarab și pe linia 8, între Depoul Militari și Zețarilor. Pe măsură ce vor fi retrase din circulație, vor pleca la casat și restul tramvaielor din seria de 11, acestea nefiind luate în plan pentru alte reparații capitale sau modernizări, fiind totuși încă active restul de 8 din cele 11 tramvaie.
Mobilitate.eu prezintă și o galerie foto cu tramvaiul pe diferite trasee din oraș.
Foto: mobilitate.eu