Lucrările la Magistrala 6 vor închide aproape total transportul public și traficul între Podul Constanța și Ion Mihalache. Mobilitate.eu prezintă devierile de trasee planificate de STB și TPBI
Lucrările la Magistrala 6 de metrou ce leagă Gara de Nord de Aeroportul Otopeni și zona de nord a capitalei au demarat la finalul lui 2023 și prind viteză, la ora actuală fiind deschise toate șantierele, cu excepția celui din zona Pod Constanța – Ion Mihalache, unde noua magistrală pornește spre stația Pajura. Aici, lucrările vor cuprinde aproape toată zona, dintre intersecția cu Bulevardul Ion Mihalache și până aproape de Podul CFR Constanța, fără a afecta însă zona podului. Lucrările vor duce la devierea tuturor traseelor de transport din zonă, circulația tramvaielor și troleibuzelor fiind oprită pe durata lucrărilor. Conform informațiilor mobilitate.eu, traficul în zonă va fi perturbat aproximativ 2 ani. Traficul rutier va fi redirecționat pe străzile secundare din zonă. Este clar că mai ales pentru locuitorii din zonele Pajura și Bucureștii Noi, magistrala 4 de metrou va deveni principalul mijloc de transport din zonă.
În ultima perioadă, STB SA și TPBI au lucrat la planul pentru devierea traseelor de transport în urma reconfigurării zonei, un anunț oficial cu variantele de deviere finale urmând să fie făcut cu câteva zile înainte de demararea lucrărilor, estimate pentru prima parte a lunii iulie. Mobilitate.eu prezintă variantele luate în calcul la momentul actual, fiind afectate toate traseele de transport din zonă.
Circulația tramvaielor va fi oprită, liniile 3, 24, 45 urmând să fie suspendate. În locul acestora, pe ruta Mezes – Cartier Dămăroaia, va circula tramvaiul 53, cu un parc estimat la 5 tramvaie. În locul liniilor 24 și 45, care vor fi suspendate, va circula linia 42, cu un parc estimat la 9 tramvaie, pe ruta Vasile Pârvan – Piața Presei. Aceste modificări se vor menține până în următoarele luni când liniile de tramvai din zonă vor fi afectate de o nouă serie devieri, în urma demarării lucrărilor de modernizare a liniilor de tramvai pe Bulevardul Bucureștii Noi, Strada Piatra Morii și Dămăroaia, dar și pe Bulevardul Expoziției și Mihalache.
Circulația troleibuzelor va fi de asemenea oprită, cu excepția liniei 97, modernizată cu troleibuze cu autonomie, ce pot circula și în zone fără rețea de contact, modernizare pe care mobilitate.eu a promovat-o la începutul acestui an. Astfel, linia 97 va circula pe același traseu între Străulești și Pasaj Mihai Bravu, cu mențiunea că din cauza devierii traficului, intervalele de circulație vor fi mai mari, iar graficele vor putea fi respectate mai greu.
Linia 86 va circula pe traseul Stadionul Național – Clăbucet, urmând ca întoarcerea să se realizeze într-o buclă realizată provizoriu pe Calea Griviței. În zona Pajura – Bucureștii Noi, se va înființa linia 95, cu un parc de 8 troleibuze, ce va circula pe traseul Dridu (Cartier Pajura) – Străulești. Pentru această linie, rețeaua de contact va fi modificată în zona intersecției Pajura – Bucureștii Noi. Vestea bună pentru locuitorii din Pajura este ca linia 95 va avea și troleibuze din noua generație Solaris, pentru ca zona Pajura să nu rămână fără mijloace de transport accesibilizate, cu podea coborâtă.
Și pentru liniile de troleibuz 79 și 86 vor mai urma în următoarele luni o serie de modificări, fără legătură cu lucrările la metrou, cauzate de o serie de lucrări executate de Apa Nova în zona Buzești – Occidentului urmând să afecteze câteva luni circulația troleibuzelor în zonă, acestea urmând să întoarcă la Sfinții Voievozi, fostul capăt al liniei 97. Aceste modificări vor fi stabilite în varianta finală și anunțate de asemenea oficial la momentul când vor începe lucrările.
Lucările la Magistrala 6 merg într-un ritm bun la ora actuală, acțiunea fiind concentrată pe construcția pereților mulați în aproape toate stațiile, cu devieri locale de trafic, care afectează doar parțial arterele unde se lucrează. Totuși, în a doua parte a anului când lucrările vor începe în totalitate în toate punctele, precum Piața Presei și Bulevardul Expoziției, vom vedea o serie de devieri care vor afecta cel puțin un an respectivele zone.
Mobilitate.eu va publica de asemenea anunțurile oficiale transmise de STB SA și TPBI în momentul în care data și varianta finală a devierilor vor fi stabilite.
Foto: mobilitate.eu
Buna ziua, mi se pare inadmisibil sa faca o asemenea lucrare si sa se scrie acest articol (cum adica tai traficul in dreptul podului?! )care sa enerveze/streseze/dispere de-a dreptul in conditiile in care ACUM traficul la pod Constanta este absolut mizerabil la orele de varf, se fac si 20-25 de minute uneori ca sa treci de pod intre 7 30 si 8 dimineata, asta daca esti suficient de fraier cat sa stai la coada, altfel mai scurtezi 10 min pe stradute sau daca ai tupeu sa o iei pe linia de tramvai apar domnii politisti care „reglemeteaza” traficul si te baga la loc in coloana. Evident nu ajuta cu nimic la fluidizarea traficului, dar ce e drept sunt mai ordonate masinile. Seara iarasi este un infern. Daca tai si craca aia ce faceti, ne tineti in casa, nu mai ajungem la scoala, la serviciu? Cum iesim din cartier? Domnilor, va trebuie o solutie mai buna, asta cu taierea traficului in dreptul podului nu e fezabila. Ne faceti alt drum cu 3 benzi pe sens prima data si apoi desfiintati podul cati ani vreti voi. Trecerea pe sub pod deserveste nu doar bucurestii noi, vin si cei din Mogosoaia si Buftea si mai stiu eu de unde. Nu mai zic de toate blocurile noi care se construiesc in ritm alarmant de-a dreptul.
Sper sa ma fac auzita
Multumesc,
Un cetatean din Bucurestii Noi
Buna seara Doamna, eu trebuie sa trec obligatoriu pe sub pod si sa fac stanga pe soseaua chitilei pentru ca apoi sa pot ajunge pe centura seriviciul meu fiind in dragomiresti deal, ar fi imposibil sa fac breteaua pe soseaua virtuti mai ales ca acolo pana si noaptea este aglomerat si numai spun ca distanta este enorm de mare de parcurs, astia sunt total dementi dupa cum am spus eu pe acolo merg la servici si obligat trec pe sub podul acela….ce facem numai mergem la munca ca au ei proiecte de doi banii si ca sa trezit acum dupa N anii? Unde se poate reclama imbecilitatea asta???
Buna ziua . Pentru oamenii din zona CHITILA Cartier ar fi ideal ca trenurile naveta de la Aeroport Otopeni – Gara de Nord sa opreasca si in statia Bucuresti Triaj – Pajura la ducere si la intoarcere . Un profit pentru CFR o rezolvare pentru cei din zona care trebuie sa faca un ocol mare si costuri suplimentare ca sa ajunga din Cartier Chitila pe Calea Grivitei , Gara de Nord si Ion Mihalache , Noi am mai trecut prin asa cu lucrarile de M4 si am folosit trenurile CFR existente atunci .
Solicitati la office@tpbi.ro si la ARF https://arf.gov.ro/web/