STB SA trimite în continuare tramvaie mici pe linii importante și nu scapă de cele din anii 70 deși peste 60 de tramvaie Imperio se află în traseu

STB SA trimite în continuare tramvaie mici pe linii importante și nu scapă de cele din anii 70 deși peste 60 de tramvaie Imperio se află în traseu

Zilele acestea este așteptat să intre pe traseu tramvaiul Imperio Metropolitan cu numărul 62, al 6lea alocat liniei 21. Pe lângă acesta, sunt echipate cu tramvaie noi liniile 1, 10, 41 și 32, iar 41 este chiar deservită doar de tramvaie Imperio, decizia de a moderniza tot parcul liniei 41 fiind una logică și foarte bună pentru a crește capacitatea pe cea mai aglomerată linie de tramvai din București. Totuși, STB SA nu reușește încă să organizeze parcul circulant, deși pe trasee sunt peste 60 de tramvaie Imperio, care, conform comunicatelor STB SA și PMB, aveau ca scop creștera capacității de transport și retragerea tramvaielor Tatra T4R, produse în anii 70, din circulație.

Totuși, în realitate, aceste acțiuni pot fi realizate ușor, prin redistribuirea parcului circulant vechi și a vagoanelor modernizate în uzina STB-URAC. Disconfortul adus călătorilor și fluxului de circulație pe trasee este constant, mai ales pe liniile unde în locul unor tramvaie Imperio imobilizate temporar în urma tamponărilor sau a altor incidente (proiectul de introducere a tramvaielor Imperio pe trasee nu prevede și tramvaie de rezervă) se apelează la tramvaie de capacitate mică.

Astfel, un exemplu vine chiar astăzi, când pe linia 10 circulă cel puțin două tramvaie de capacitate mică, Bucur 1, numere de inventar 3007 și 3008, care în mod normal ar trebui redistribuite pe linia 47, unde încă circulă maxim 5 tramvaie Tatra, produse în anii 70. În jurul orelor 11, în stația Pasaj Muncii, au ajuns cel puțin 4 tramvaie ale liniei 10, primul fiind aglomerat, 3008 din generația Bucur de capacitate mică (tramvaiul nu apărea în aplicația InfoTB) în spatele acestuia fiind cel puțin tramvaiele 3838, 3844, 4022 și încă un tramvai Imperio, toate mergând cu greutate în spatele tramvaiului Bucur care înainta cu greu atât din cauza capacității mici cât și a timpilor necesari pentru închiderea ușilor datorită aglomerației din vagon. Din păcate această situație se repetă zilnic, acest tip de tramvai înlocuind tramvaie Imperio și pe linia 32, un traseu mult mai aglomerat decât linia 10. Astfel, nu doar că se circulă cu tramvaie cu capacitate redusă, dar eficiența traseului scade prin nerespectarea timpilor de parcurs, de așteptare, la momentul realizării fotografiilor tramvaiul sosind la cel puțin 20 de minute de așteptare.

Direct legat de tramvaiele Bucur 1 de capacitate mică vine și menținerea în circulație a încă 8 tramvaie Tatra din anii 70, care nu doar că intră defecte zilnic în depou, dar oferă și o capacitate mică de transport, cu condiții proaste atât pentru călători cât și pentru vatmani. Deși la începerea introducerii în circulație a noilor tramvaie, atât STB SA cât și Primăria Capitalei au anunțat că tramvaiele Tatra vor fi scoase din circulație, dar acest lucru încă nu s-a întâmplat în totalitate. Astfel, în zile lucrătoare pe linia 47 circula 5 tramvaie Tatra iar pe linia 19 circulă 3 tramvaie Tatra. Dacă pe linia 47 problema capacității de transport este doar la orele de vârf, pe linia 19 la majoritatea orelor zilei tramvaiele circulă aglomerate.

Soluțiile ar fi simplu și rapid de aplicat de STB SA, mai ales că există un surplus de tramvaie odată cu intrarea în circulație a tramvaielor Imperio și cu modernizările realizate în cadrul uzinei STB-URAC. Soluțiile ar fi simple, iar mobilitate.eu solicită STB SA și TPBI să le aplice cât mai repede. Astfel, prima soluție ar fi redistribuirea tramvaielor V3A disponibile pentru a putea fi utilizate ca rezerve pentru tramvaiele Imperio, renunțând astfel la trimiterea de tramvaie de capacitate mică, Bucur 1, pe liniile 10 și 32. Iar a doua soluție, pentru renunțarea la tramvaiele Tatra, este redistribuirea tramvaielor V3A și Bucur 1 spre liniile 19 (3 V3A) și 47 (5 Bucur 1) pentru renunțarea totală la tramvaiele Tatra. Astfel, se obține și creșterea capacității pe cele două linii, dar și eliminarea tramvaielor Tatra rămase, tramvaie ce au un consum crescut de energie și nu mai prezintă siguranță în trafic datorită vechimii și a depășirii termenelor pentru reparații capitale.

Mobilitate.eu susține constant inițiativele de modernizare a parcului STB SA dar monitorizează și prezintă și situațiile, cum este cea din prezent, unde există deficiențe ce pot fi remediate cu ușurință.

Foto: mobilitate.eu



3 thoughts on “STB SA trimite în continuare tramvaie mici pe linii importante și nu scapă de cele din anii 70 deși peste 60 de tramvaie Imperio se află în traseu

  1. STB modernizează parcul auto Dar ce te faci cu liniile mai puțin importante pentru STB,dar foarte importante pentru cei care le folosesc. Vineri 3 Noiembrie la ora 13,am așteptat 33 minute autobuzul 382 la Piață Obor,iar seara,de la ora 17 50,la ora 18.20 am așteptat la Cișmigiu autobuzul 122. N-a venit. Am luat un 137 pana la Eroilor și de acolo pe 226. Ni se spune sa circulam cu STB. Asa? Așteptând ore întregi pe traseu,???

  2. Buna ziua
    Doresc sa fac solicitarea către STB sa introducă mai multe tramvaie Imperio pe linia 32
    De un timp vad ca pe aceasta linie circula cu precădere tot tramvaiele 32 vechi, și doar foarte puține Imperio
    Linia 32 este foarte importanta și foarte aglomerata.
    Doresc ca STB sa ia un considerare reintroducerea mai multor tramvaie Imperio pe aceasta linie .
    Nu este un moft, este o necesitate.
    Mu se pare ca este desconsiderata aceasta linie și nu jnteleg cine a decis sa fie retrase de pe aceasta linie majoritatea tramvaielor Kmperio
    Așteptăm reglementarea situației
    Condițiile de circulație erau bune cu tramvaiele Imperio , dar acum sunt mai puțin bune

    1. Vor fi introduse mai multe din a doua parte a lunii decembrie cand vine lotul alocat liniei 32. Momentan sunt tramvaiele liniei 25, impartite intre 32 si 41.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *