Analiză – Totul despre noile trenuri Alstom Coradia Stream achiziționate de ARF

Analiză - Totul despre noile trenuri Alstom Coradia Stream achiziționate de ARF

Astăzi a avut loc semnarea contractului dintre Autoritatea pentru Reformă Feroviară și Alstom, pentru achiziția a unui lot de 20 de trenuri Alstom Coradia Stream, cu opțiunea de a contracta alte 17 trenuri în cadrul acestui contract. Mobilitate.eu a participat la evenimentul de semnare a contractului, în analiza ce urmează oferind toate detaliile cunoscute despre cele 37 de trenuri ce vor fi livrate. Evenimentul s-a bucurat de prezența domnilor Ionel Scrioșteanu și Ionuț-Cristian Săvoiu, secretari de stat în Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, iar din partea părților semnatare a participat Ștefan-Adrian Roșeanu, președintele Autorității pentru Reformă Feroviară și Gabriel Stanciu, Director General Alstom Romania, Bulgaria & Republica Moldova. Aceștia au oferit informații despre achiziție și date tehnice despre implementarea proiectului.

„Noile trenuri electrice interregionale pentru România vor contribui la un transport mai modern și mai durabil în România – în conformitate cu ambiția noastră de a deschide calea către o mobilitate mai ecologică și mai inteligentă la nivel mondial. Sunt încântat că trenurile noastre Coradia, foarte apreciate în atâtea țări europene, vor circula și în România. Acest contract completează portofoliul foarte divers de soluții Alstom din această țară, acoperind toate liniile noastre cheie de afaceri, de la proiecte de semnalizare și infrastructură până la trenuri de metrou și capabilități complexe de întreținere”, a declarat Gian Luca Erbacci, Președintele Alstom Europa.

Care sunt datele contractului
Contractul prevede livrarea a 20 de trenuri, cu mentenanță inclusă timp de 15 ani. Pe lângă acestea există opțiunea de livrare a încă 17 trenuri, cu extinderea totală a perioadei de mentenanță la un total de 30 de ani pentru tot lotul. Astfel, la final contractul ajunge la o valoare totală de 3.714.279.851,00 lei, fără TVA (aproximativ 748 milioane EUR). Finanțarea proiectului este asigurată din Fonduri Europene Nerambursabile și din Bugetul de stat. Semnarea contractului suplimentar va avea loc până la finalul anului sau în prima parte a anului 2023, semnarea inițială de astăzi fiind condiția pentru activarea posibilității semnării contractului suplimentar.

Cum vor fi livrate și unde sunt produse ramele
Ramele sunt produse la uzinele Alstom din Italia, livrările urmând să înceapă la finalul anului 2023 cu prototipul seriei, care va trece printr-o perioadă de testare în vederea autorizării de către AFER. După livrarea prototipului, Alstom va livra aproximativ 4 rame pe lună, până la încheierea contractului.




Unde vor fi livrate și întreținute ramele
În cadrul evenimentului, mobilitate.eu a ridicat problema locului de livrare și expolatare a ramelor, inclusiv legat de locația unde Alstom va realiza procesele de mentenanță și service timp de 30 de ani. Conform informațiilor obținute, în perioada următoare se va face planificarea acestui aspect, fiind luate în calcul mai multe variante. Ca variantă de lucru există ideea concesionării unui depou/spațiu către Alstom, pentru adaptarea și realizarea tuturor operațiunilor necesare. Gararea și staționarea ramelor va ține totuși de fiecare operator care le va exploata.

Cum vor fi repartizate operatorilor noile rame
Proprietarul noilor rame este ARF, care ulterior achiziției le va repartiza tuturor operatorilor feroviari de transport călători, urmând să fie concesionate total, pe toată perioada prevăzută în contractul de concesiune operatorul care le utilizează fiind responsabil de toată exploatarea, întreținerea și relația cu Alstom în cadrul tuturor operațiunilor. La finalul contractului de concesionare, operatorul este obligat să predea materialul ruland în starea în care l-a primit. Ca mod de împărțire nu va exista un anume procent către operatori, urmând ca numărul de rame concesionate să fie stabilit prin contractele de servicii publice încheiate între ARF și operatori.

Unde vor circula noile rame
Conform studiului în baza căruia au fost achiziționate ramele, acestea vor fi folosite pentru a asigura conectarea capitalei cu principalele centre urbane ale țării, dar și facilitarea conexiunilor inter-regionale. Astfel, rutele deservite de noile rame vor fi: București Nord – Constanța, București Nord – Brașov – Arad – Timișoara, București Nord – Brașov – Cluj, București Nord – Brașov – Deda – Cluj, București Nord – Brașov, București Nord – Iași, București Nord – Suceava, București Nord – Galați, București-Nord – Craiova – Târgu Jiu- Petroșani – Simeria, București-Nord-Craiova-Timișoara-Arad, Cluj-Timișoara, Cluj-Suceava-Iași. Totuși, nu toate rutele vor fi acoperite de aceste rame, urmând ca o variantă finală a trenurilor deservite de noile rame să fie publicată odată cu semnarea contractelor de servicii publice care vor prevede și numărul de rame și rutele pe care vor circula, cu fiecare operator feroviar în parte.



2 thoughts on “Analiză – Totul despre noile trenuri Alstom Coradia Stream achiziționate de ARF

  1. „Unde vor fi livrate și întreținute ramele
    În cadrul evenimentului, mobilitate.eu a ridicat problema locului de livrare și expolatare a ramelor, inclusiv legat de locația unde Alstom va realiza procesele de mentenanță și service timp de 30 de ani. Conform informațiilor obținute, în perioada următoare se va face planificarea acestui aspect, fiind luate în calcul mai multe variante. Ca variantă de lucru există ideea concesionării unui depou/spațiu către Alstom, pentru adaptarea și realizarea tuturor operațiunilor necesare. Gararea și staționarea ramelor va ține totuși de fiecare operator care le va exploata.”

    Eventual ar putea lua in calcul extinderea atelierelor de la depoul Militari.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *