Prezentare – Noile autobuze Mercedes Citaro Hibrid ale STB SA
Sosit în luna martie, primul autobuz, cu numărul de parc 7000, a fost predat recent către PMB/ADTPBI, astfel având posibilitatea de a circula pentru specializarea personalului. În etapa următoare, după înmatricularea definitivă și obținerea tuturor documentelor necesare, autobuzul va putea intra în serviciu comercial, pe linia 131. Ca structură a interiorului, nu există mari diferențe fată de seriile Citaro existente în București, noutațile principale fiind prizele USB și scaunele tapitate. La exterior caroseria urmează noile forme ale seriei Euro 6, cu un design mult mai dinamic față de vechile serii, în special cea Euro 3, care se bazau pe un design foarte simplu, fără artificii constructive. Autobuzul este doatat din construcție cu suporți pentru reclamele exterioare.
Conform fișei tehnice oferită de Mercedes, tehnic, pe lângă tracțiunea diesel clasică, tehnologia hibrid introduce un electromotor care este integrat între motorul cu ardere internă și cutia de viteze automată. Acesta lucrează, între altele, ca generator la încetinirea autobuzului și transformă energia cinetică în curent, la frânare și la întreruperea accelerării.
Curentul produs este stocat ca energie electrică. Imediat ce autobuzul pornește de pe loc, motorul electric ajută agregatul diesel sau pe gaz metan cu cuplul său, așa-numita fază Boost. Astfel, motorul cu ardere internă trebuie să consume mai puțină putere la pornire, economisind combustibil. Suplimentar, motorul electric asistă funcționarea la ralanti. Acest lucru îmbunătățește randamentul motorului cu ardere internă și contribuie la un consum de combustibil redus semnificativ și astfel la emisii reduse.
Motorul electric nu servește astfel la creșterea puterii maxime. De aceea, puterea și cuplul modelului Citaro hibrid rămân neschimbate față de cele ale unei tracțiuni pure cu ardere internă din aceeași serie constructivă. Turația motorului cu ardere internă nu este redusă în faza efectului Boost. Doar viteza maximă condiționată de modelul constructiv este redusă insesizabil și completată de către motorul electric, se mai menționează în fișa celor de la Mercedes.
Imagini din cabina autobuzului
Imagini din exteriorul autobuzului
Imagini din salonul autobuzului
Foto: mobilitate.eu
Felicitari pentru descriere,personal chiar am sa postez si la mine pe facebook articolul.In alta ordine idei si in traducere libera cam ce stie romanul despre hybrid este ca de pe diesel trece pe electric…sau e un mit…bineinteles la termenii descrisi de tine se pricep inteleg mai mult cei care lucreaza ca mecanici auto…sau cei care au masini si sunt pasionati.
Arata bine aceste autobuze Citaro Hybrid, dar ce m-a dat pe spate este ca nu s-au mai comandat autobuze cu scaunele din „plastic”….OK, marea dezamagire este ca nu se renunta la autobuzele scurte(fara articulatie!) pentru un oras de trei miioane de locuitori – sau cineva vrea sa castige la fiecare autobuz(mai multe, daca nu sunt articulate!) un mic comision?! Ca la Voluntari sunt autobuzele si mai mici, stie „duoamna” de la sot mai multe!