Prezentare: Primele autobuze electrice din România sunt Solaris Urbino Electric ale CTP Cluj Napoca
Pe data de 31 mai 2018 au fost lansate la Cluj Napoca primele 10 autobuze electrice din țară, model Solaris Urbino Electric, achiziționate de Primăria Municipiului Cluj Napoca și CTP. La inaugurare a participat primarul municipiului Cluj, Emil Boc, ambasadorul Elveției în România, Urs Herren, însărcinatul cu afaceri al ambasadei Poloniei în România, Arkadiusz Michonscki, secretarul de stat în Ministerul Finanțelor, Eleodor Mandreș și directorul CTP Cluj, Liviu Neag.
Proiectul a fost posibil printr-un program de cooperare între România și Elveția, pentru susținerea financiară a mobilității electrice în Cluj Napoca, bugetul total al proiectului fiind de 32 de milioane de lei, din această sumă, 27 milioane de lei fiind fonduri elvețiene. Primăria municipiului Cluj a contribuit cu 15% din valoarea proiectului, iar Ministerul Finanțelor a ajutat la punerea în practică a acestei colaborări între cele două țări. Cele 10 autobuze au fost produse de uzinele Solaris în prima parte a anului 2018, contractul actual fiind pentru 11 autobuze, ultimul fiind în pregătire pentru a fi livrat în perioada următoare. Cele 11 autobuze sunt parte a unui acord cadru pentru un total de 30 de autobuze electrice, restul de 19 rămase de livrat urmând să fie contractate până la sfârșitul anului, fiind în pregătire totul pentru ca acestea să fie achiziționate cu fonduri europene.
Primarul municipiului Cluj, Emil Boc, a anunțat în cadrul evenimentului că sunt în pregătire documentațiile pentru cumpărarea altor 30 de autobuze electrice, 24 de tramvaie și 50 de troleibuze. Mai mult, până în anul 2025, primăria are în vedere luarea tuturor măsurilor pentru ca parcul de transport public din oraș să fie formată din vehicule electrice – autobuze electrice, tramvaie și troleibuze.
Întreaga declarație a primarului municipiului Cluj:
Autobuzele aduse la Cluj Napoca reprezintă una din cele mai noi soluții de mobilitate electrică din lume, specialiștii de la Solaris dezvoltând o platformă electrică echipată cu tot ce este necesar unui autobuz contemporan. Autobuzele au aer condiționat, sisteme de iluminat economice, sistem de ticketing electronic, monitorizare video, sistem de numărat călătorii, posibilitatea de a număra și monitoriza călătorii în timp real pentru o mai bună eficientizare a numărului de autobuze pe trasee, podea coborâtă pe toată lungimea vehiculului și o capacitate de 78 de călători. Prin implementarea proiectului se preconizează realizarea unei economii de 76.794 RON/an, reducerea emisiilor de agenți poluanți (CO2, NOx, CO, Pb, zgomot), calitate mai bună a aerului și nivel scăzut de zgomot în centrul orașului. Astfel se preconizează o reducere totală anuală a emisiilor de dioxid de carbon în valoare de 569.6 tCO2.
Autobuzele au intrat în traseu pe următoarele linii:
Linia 27: Piața Gării – Cartierul Grigorescu, lungime 9,7 kilometri
Linia 28: Piața Mihai Viteazu – Cartierul Grigorescu, lungime 8,5 kilometri
Linia 30: Aurel Vlaicu – Cartierul Grigorescu, lungime 17,2 kilometri
Linia 32: Brâncuși – Piața Mihai Viteazu, lungime 6,6 kilometri
Designul autobuzelor este cel specific producătorului polonez Solaris, cu linii simple care evidențiază formele și zonele autobuzului, în timp ce schema de vopsire a CTP Cluj se pliază în mare parte perfect la acest design.
Cabina autobuzului este spațioasă și aerisită, bordul și scaunul pot fi reglate în funcție de fizicul și preferințele șoferilor în timp ce toate informațiile sunt afișate pe displayuri LCD, iar mare parte din comenzi se realizează cu ajutorul „butoanelor virtuale” acționate pe displayurile LCD touchscreen.
Interiorul este spațios și aerisit de asemenea, cele 27 de scaune fiind model cu tapiserie iar spațiul central este alocat persoanelor în cărucior, care poate fi stabilizat cu o centură special montată. Camerele video sunt montate pentru a supraveghea tot interiorul, dar și exteriorul autobuzului, în timp ce geamurile cu mecanism de deschidere sunt dotate cu sistem de blocare, pentru a nu fi deschise în cazul funcționării aerului condiționat.
Autonomia autobuzelor este de 105 km, dar aceasta poate ajunge până spre 200 km în funcție de modul de exploatare și condițiile de trafic. Proiectul presupune construirea a 3 stații de încărcare rapidă (la cele 2 capete ale liniei 30, 1 stație – Autobaza Grigorescu, 1 stație – Autobaza IRA și 1 stație – depoul de reparații de pe str Al. Vaida Voevod) și a 11 stații de încărcare lentă (5 stații Autobaza Grigorescu, 5 stații Autobaza IRA și 1 stație la depoul de reparații de pe str. Al. Vaida Voevod). Stația de încărcare rapidă pe timpul zilei, cu ajutorul unui sistem tip pantograf, face posibilă încărcarea cu până la 20% în 10 minute. Stația de încărcare lentă pe timpul nopții este compusă dintr-un echipament care asigură cuplarea autobuzului la rețeaua de joasă tensiune (timpul de încărcare este de 6 ore).
În final, lista foto cu cele 10 autobuze, cu numere de parc 201-210.
Foto: Andrei Marian