Rolul crucial al transportului feroviar în planurile de decarbonizare ale UE
Transport

Document: Rolul crucial al transportului feroviar în planurile de decarbonizare ale UE

Comisia Europeană a publicat lucrarea intitulată “O planetă curată pentru toți – O viziune strategică europeană pe termen lung pentru o economie prosperă, modernă, competitivă și neutră din punct de vedere al climatului”, care stabilește strategia pe termen lung pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră. Lucrarea prezentată înaintea celei de-a 24-a sesiuni a Conferinței Partidelor, care are loc la Katowice în decembrie 2018, prezintă calea de urmat pentru politicile UE în domeniul climei, energiei și transporturilor și implică strategia UE conformă cu Acordul de la Paris, care urmează să prezinte o viziune a unei economii cu emisii reduse de carbon care să protejeze planeta și oamenii săi.

Document (.pdf) download site CER: Strategia UE pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră pe termen lung – rolul crucial al transportului feroviar

CER – Comunitatea companiilor europene de căi ferate și de infrastructură, EIM – Asociația reprezentând administratorii infrastructurii feroviare în Europa și UNIFE – reprezentând industria europeană de transport feroviar, salută inițiativa Comisiei care reafirmă angajamentul Europei de a fi lider mondial în acțiunile climatice la nivel mondial este esențial ca responsabilii politici să profite de oportunitatea de a accelera procesul de decarbonizare a sectorului transporturilor.

Calea ferată este cel mai durabil și eficient mod de transport din punct de vedere energetic, cu emisii scăzute și joacă un rol crucial în decarbonizarea sectorului transporturilor. Căile ferate evoluează ca o coloană vertebrală a unui sistem de transport multimodal cu emisii scăzute de carbon în Europa și reprezintă, așadar, soluția pentru reducerea deficitului actual de emisii în comparație cu obiectivul de reducere cu 60% a emisiilor de gaze cu efect de seră până în 2050 pentru transporturi.

CER, EIM și UNIFE îndeamnă factorii de decizie să mărească cota modală a modurilor de transport cu emisii reduse și să sprijine continuarea electrificării rețelei feroviare. În plus, sprijinul pentru cercetare și inovare în sectorul feroviar va continua și va fi intensificat prin extinderea programului întreprinderii comune Shift2Rail în cadrul Programului-cadru Horizon Europa 2021-2027. Cele trei asociații doresc să prezinte documentul de poziție comun cu privire la strategia pe termen lung privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, care urmărește să sublinieze rolul pe care îl joacă transportul feroviar în ansamblu, contribuind decisiv la viitoarele discuții și decizii politice esențiale.Info: CER – Comunitatea companiilor europene de căi ferate și de infrastructură

253 Vizualizări

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *