RATB instalează sisteme noi pentru spălarea autobuzelor în 4 autobaze
Bucuresti

STB introduce noul grafic al autobuzelor regionale alocând un parc de 112 autobuze pentru 27 de trasee

STB anunță că de azi, 1 ianuarie 2019, liniile preorășenești care asigură transportul călătorilor vor fi reorganizate, devenind linii regionale, cu indicative noi și cu trasee modificate, conform graficelor realizate de Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport București-Ilfov (ADTPBI), primul organism constituit ca structură de cooperare a autorităților publice locale din Regiunea București – Ilfov care funcționează pe principii europene. Noile trasee, împreună cu cele existente beneficiază de un parc circulant modificat, ca urmare a disponibilizării vechilor autobuze Mercedes Citaro de pe liniile urbane, acestea urmând să deservească traseele regionale. În prima parte a anului 2019 urmează ca majoritatea liniilor urbane importante să primească autobuze moderne Otokar Kent.

În Regiunea București-Ilfov, în afara Capitalei, există 40 de unități teritorial-administrative, opt orașe (Bragadiru, Buftea, Chitila, Măgurele, Otopeni, Pantelimon, Popești-Leordeni și Voluntari) și 32 comune (1 Decembrie, Afumați, Balotești, Berceni, Brănești, Cernica, Chiajna, Ciolpani, Ciorogârla, Clinceni, Copăceni, Corbeanca, Cornetu, Dărăşti-Ilfov, Dascălu, Dobroești, Domnești, Dragomirești-Vale, Găneasa, Glina, Grădiștea, Gruiu, Jilava, Moara Vlăsiei, Mogoșoaia, Nuci, Periș, Petrăchioaia, Snagov, Ștefănești de Jos, Tunari, Vidra).

La data de 17.09.2018, ADTPBI a semnat cu operatorul bucureștean de transport STB SA (fostă RATB) contractul de delegare a serviciului public de transport local de călători. Începând cu luna ianuarie 2019, urmează a fi semnate contracte de delegare a serviciilor de transport și cu operatorii interni ai primăriilor Voluntari, Chitila și Buftea.

Pe de altă parte, ADTPBI a început procedura competitivă de atribuire a traseelor către operatorii regionali privați, prin semnarea de contracte de delegare pentru unele trasee regionale. Până la finalizarea procedurii, operatorii privați din regiune ale căror licențe de traseu expirau la 31 decembrie 2018 pot solicita Autorității Rutiere Române (ARR) prelungirea acestora, urmând procedura publicată deja pe site-ul ARR.

Așadar, începând cu 1 ianuarie 2019, liniile preorășenești vor căpăta indicative noi, de linii regionale, adică va fi adăugată litera „R” înaintea numărului de linie și vor fi atribuite numere noi. STB SA va opera 27 de rute regionale, cu șase linii în plus față de cele 21 actuale, iar parcul auto va crește, de la 49 de autobuze în prezent, la 112.

STB introduce noul grafic al autobuzelor regionale alocând un parc de 112 autobuze pentru 27 de traseeFoto: Andrei Marian / Info: STB SA

886 Vizualizări

2 comments

  1. Poate greșesc, dar n-ar fi fost mai bine ca liniile care ajungeau la marginea capitalei,în traseu, sa fie integrate și comunele,orasele din Ilfov.Sa nu mai fie nevoie sa înființăm atâtea linii și doar acolo unde nu se putea sa fie,plus că asigurai o legătură directă cu centrul capitalei.Doar zic…

  2. Avem vreo linie care ajunge in Pipera? Mai exact care să treacă peste Balta Pipera spre școală gimnazială piper voluntari nr.3? Și o varianta ar fi ca sa circule și pe timpul nopții aceste linii care fac legătura Bucuresti-ilfov

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *