Autoritățile pregătesc creșterea mobilității rutiere și feroviare în zona Aeroportului Internațional Bacău

Consiliul Județean Bacău a lansat licitația pentru elaborarea Planului Urbanistic Zonal „Dezvoltarea Aeroportului Internationl George Enescu Bacau” in municipiul Bacău si comuna Sărata, parte a unui proiect mai amplu de creștere a mobilității rutiere și feroviare în zonă. Valoarea contractului licitat pe SEAP este de 300 mii lei, fără TVA.

Parte a rețelei TEN-T, Aeroportul International „George Enescu” Bacău, situat la o distanță de 4 km sud de centrul municipiului Bacău, deserveşte zona centrală a Moldovei, cu precădere judetul Bacău, dar şi judeţele Invecinate: Neamţ, Vrancea, Vaslui. În acord cu clasificarea aeroporturilor prezentată în Master Planul General de Transport al României, Aeroportul Bacău este încadrat ca aeroport regional datorită localizării sale (lângă un oraş cu populaţia între 50.000 şi 350.000 locuitori) şi a zonei de captare (mai mare de 500.000 locuitori). lnfrastructura aeroportuară este administrată de R.A. Aeroportul lnternaţional George Enescu Bacău.

In prezent, accesul către aeroport se realizează doar pe cale rutieră, conexiunea cu DN 2 (E 85) aflat în traversarea municipiului Bacău (Calea Republicii) realizându-se, pe o lungime de aproape 600 m, prin strada Aeroporului. Gara municipiului Bacău se află la circa 5 km de Aeroport. in prezent, Aeroportul nu este deservit de o staţie de transport public local în imediata sa vecinătate, cea mai apropiată staţie fiind cea de pe bd. Republicii, la o distanţă de 700 m (10-15 minute de mers pe jos). Aeroportul dispune în prezent de un numar de 100 de locuri de parcare.

Master Planul General de Transport al României prevede ca până la orizontul anului 2025 toate aeroporturile regionale (inclusiv cel din Bacău) să asigure următoarele standarde de conectivitate:
– legătură rutieră,
– legătură feroviară
– serviciu de transport public cu autobuzul
– serviciu de transport public cu trenul (trenurile vor opera la un interval de 30 min în ora de vârf)
– servicii de taxi (fluxurile de taxi vor fi separate de restul traficului)
– parcare de lungă durată
– staţiile de tren/autobuz nu vor fl mai departe de 15 min. de mers pe jos faţâ de terminalul de plecări

Pe termen scurt intenţionează să realizeze proiectul „Creşterea capacităţii portante şi modernizarea pistei de decolare aterizare şi a suprafeţelor de mişcare aferente”, care va conduce la o creştere semnificativă a traficului de pasageri.

Pe termen mediu are în vedere următoarele: construirea unui terminal Cargo pentru diversificarea serviciilor oferite de aeroport, construirea unui drum care să asigure o legătură directă între DN11 şi aeroport, investiţie care va contribui la fluidizarea traficului în zonă.

Pe termen lung, se analizeaza următoarele: posibilitatea de creştere a suprafeţei terminalului de pasageri pentru a răspunde nevoilor traficului de pasageri prognozat, lungirea pistei de aterizare/decolare cu 600 ml în partea de sud a acesteia, dezvoltarea segmentului de aviaţie civilă generală, și construirea de infrastructură şi facilităţi (hangare), creşterea capacităţii pareării pe termen lung a pasagerilor, construirea unui terminal intermodal, construirea unui terminal şi a unei piste.

R.A. Aeroportul Intemaţional „George Eneseu” Bacău evidentiază două posibile oportunităti de conectare a aeroportului cu reţeaua rutieră şi/sau feroviară, şi anume: cu varianta de ocolire a municipiului Bacău, prin realizarea unei legături rutiere suplimentare cu reteaua rutieră; cu gara din Bacău, prin Infiinţarea unei staţii de tren, pe linia simplă de cale ferată (nefunctională astăzi) care deserveşte societatea Aerostar şi care se află la o distantă de cca. 200 m faţă de aeroport. În vederea realizării investiţiei este necesară elaborarea unei documentaţii de urbanism de tip plan urbanistic zonal care să reglementeze dezvoltarea Aeroportului Intemaţional „George Enescu” Bacău din punct de vedere urbanistic.

Planul urbanistic zonal ce va fi elaborat va stabili reglementările specifice zonei aeroportuare şi funcţiunile complementare acesteia. Obiectivul investiţiei este realizarea unui aeroport internaţional de categorie „D”, care să permită decolarea şi aterizarea avioanelor din clasa „D”, în vederea asigurării unui punct de legătură aeriană stabil şi adecvat ca mărime, între zona deservită (judeţeleinvecinate: Neamţ, Vaslui, Vrancea, Covasna, Harghita şi zonele limitrofe) şi ţările din Europa şi Orientul Mijlociu. Aeroportul Internaţional „George Enescu” trebuie să aibă capacitatea de a procesa în cadrul tenninalului cargo 500 tone marfă pe oră.



Foto: Andrei Marian

1.326 Vizualizări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *