Cazinoul din Constanța – între bijuterie arhitecturală și bătaia de joc a autorităților

În anul 2012 am efectuat o vizită în incinta bijuteriei arhitecturale Cazinoul din Constanța, construită în perioada 1905-1910. Cazinoul din Constanța este o clădire istorică din municipiul Constanța. Este unul dintre cele mai reprezentative simboluri ale orașului, inaugurat în luna august a anului 1910. Se află pe faleza din Constanța, pe bulevardul Regina Elisabeta, în cartierul Peninsulei.

DSC_6435
Cazinoul în anul 2014, era utilizat pentru filmări în interior.

Cazinoul reprezintă una dintre clădirile emblemă ale Constanței. În zona în care se află astăzi mai fusese, între 1880-1902, o construcție de lemn, o cazină, cum se numea, loc pentru spectacole de teatru, baluri, loc de recreare pentru turiști. Construcția unui edificiu cu funcții asemănătoare marilor cazinouri europene a început prin anul 1904.



Inițial, planurile sunt întocmite de către arhitectul Petre Antonescu, care proiectează o clădire al cărei stil arhitectonic se inspira din tradițiile artei românești.

IMG_8854

Totuși, în final, Cazinoul din Constanța a intrat pe mâinile unui arhitect francez, Daniel Renard, care renunță la specificul stilului românesc, în favoarea unui stil Art Nouveau sub influența cosmopolită a cazinourilor epocii.

IMG_8858

La momentul inaugurării, presa locală a criticat atât durata mare a lucrărilor, cât și aspectul rezultatului final, numind clădirea „un monument ridicat în cinstea nepriceperei și prostului gust”.

IMG_8859

Imediat după inaugurare, s-a luat în calcul extinderea și modernizarea cazinoului, procesul având loc în anul 1934, executate de către proiectantul Daniel Renard.

IMG_8863

În prezent Cazinoul din Constanța este o clădire abandonată, utilizată ocazional pentru diferite filmări (oare unde ajung banii din aceste închirieri ale spațiunui?) sau pentru dispute politice. În anul 2016 era anunțată lansare unor lucrări de restaurare, finanțate Compania Națională de Investiții (CNI), dar până în prezent nu s-a concretizat nimic.

IMG_8866

,,De la anul veţi vedea cu siguranţă schele pe clădirea cazinoului. Constănţenii şi-au pierdut răbdarea însă cazinoul va fi reabilitat. Lucrările se vor defăşura după un program clar, avem un caiet de sarcini bine pus la punct”, spunea Decebal Făgădău, primarul Constanţei în septembrie 2016. Lucrările ar urma să dureze 24 de luni, dar suntem în octombrie 2017 și nu a început nicio lucrare la fața locului.

IMG_8875

Tot în anul 2016, Cazinoul din Constanța a fost utilizat de cei de la Sony pentru realizarea unui film de prezentare pentru o nouă serie de produse, cazinoul fiind readus la viață doar la nivel virtual. Comentariile la filmul realizat de acesta sunt indreptate în special către necesitatea de restaurare a clădirii.

În luna martie 2017, jurnaliștii de la Radio Constanța au transmis o cerere la CNI pentru a afla care este starea procedurilor pentru restaurarea cazinoului, răspunsul fiind unul specific pentru România, problemele legislative și licitațiile fiind cauza pentru întârzierea lansării proiectului de modernizare și restaurare.

IMG_8879

Potrivit reprezentanților CNI în urma comunicării rezultatului procedurii (ofertant declarat câștigător fiind Asocierea SC EURAS SRL- SC POLARH DESIGN SRL) la CNSC a fost depusă o contestație (de către Asocierea SC EUROMATERIA- SC IMERA SRL- SC ADURO IMPEX SRLTECHBAU S .P.A., privind rezultatul procedurii. În urma acestei contestații CNSC a dispus reevaluarea ofertelor, se arată în răspunsul dat pentru Radio Constanța. Rămâne să vedem cum va avansa această situație și dacă în final lucrările vor începe, sau clădirea va sfârși prăbușită din cauza furtunilor pe mare și a eroziunii.

IMG_8882

Întregul material foto îl puteți vizualiza în galeria foto atașată:
Cazinoul din Constanta

Foto: Andrei Marian
Info: Wikipedia/Radio Constanța/News by Marianandrei

2.469 Vizualizări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *